Republicani importanţi au avertizat că ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane trebuie să continue după ce Jeff Sessions, procurorul general, şi-a dat demisia la cererea lui Donald Trump, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump l-a înlocuit pe Sessions cu un consilier, Matthew Whitaker, care este un critic al anchetei lui Mueller. Senatoarea Susan Collins a fost printre primii membri ai Partidului Republican care a avertizat: „Este necesar ca administraţia să nu împiedice investigaţia lui Mueller. Trebuie să i se permită să îşi facă treaba fără amestec”.

Mitt Romney, care a câştigat cursa pentru a deveni senator în Utah, a scris pe Twitter: „Este necesar ca munca importantă a Departamentului pentru Justiţie să continue şi ca investigaţia lui Mueller să ajungă la concluziile sale fără impedimente”.

John Brennan, fostul şef al CIA, a precizat că, cel mai probabil, Mueller a terminat de redactat raportul pentru procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, cel care de ieri nu mai supraveghează ancheta lui Mueller.

Brennan a declarat pentru MSNBC: „Nu aş fi surprins să vedeţi curând puneri sub acuzare. Nu aş fi surprins ca raportul trimis lui Rod Rosenstein să fie deja gata”.

Sessions a fost aplaudat de staff-ul Departamentului pentru Justiţie în momentele în care părăsea clădirea miercuri seara.

El a fost înlocuit de Matthew Whitaker, cel care a cerut în trecut să nu se mai acorde fonduri pentru investigaţia lui Mueller şi să fie retrasă. Trump a afirmat pe Twitter miercuri după-amiaza că Whitaker a fost numit procuror general temporar şi că un înlocuitor permanent va fi anunţat mai târziu.

Democraţii s-au arătat îngrijoraţi că preşedintele încearcă să saboteze investigaţia lui Mueller, în cadrul căreia au pledat vinovaţi fostul şef al echipei de campanie a lui Trump, consilierul pe securitate naţională al Casei Albe şi consilierul pentru politică externă a campaniei lui Trump.

Jerrold Nadler, membru al Congresului şi, cel mai probabil, noul preşedinte al comitetului judiciar al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că poporul american „trebuie să aibă răspunsuri imediat” privind motivele lui Trump pentru a-l concedia pe Sessions.

„De ce face preşedintele această mişcare şi cine are autoritate asupra investigaţiei procurorului general Mueller? Vom trage oamenii la răspundere”, a scris Nadler pe Twitter.

Jeff Sessions a fost criticat extrem de dur, inclusiv prin atacuri la persoană, de către Trump, din cauză că s-a recuzat în ancheta cu privire la o eventuală coordonare între echipa de campanie a miliardarului şi Rusia, în alegerile prezidenţiale din 2016. Preşedintele american denunţă faptul că, prin această hotărâre, Sessions a făcut posibilă numirea procurorului special Robert Mueller, care a preluat coordonarea anchetei ruse şi a început să examineze dacă atacurile lui Trump contra secretarului său al Justiţiei fac parte dintr-un efort mai larg de obstrucţionare a justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.