Americanii votează marţi pentru a-şi desemna reprezentanţii în Congres, în cadrul unor alegeri care iau alura unui refrendum asupra lui Donald Trump, la doi ani după victoria sa în alegerile prezidenţiale, într-o ţară profund divizată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele secţii de votare au fost deschise pe Coasta de Est, la ora locală 6.00 (13.00, ora României), iar o oră mai târziu cele din jumătate din statele în care se află electori. Posturile americane au difuzat imagini cu cozi lungi de aşteptare în faţa unor secţii.

În joc sunt cele 435 de mandate din camera Reprezentanţilor, o treime din cele din Senat şi posturile de guvernatori din aproximativ 30 de state, din Florida în Alaska.

”Democraţii sunt demenţi. Am auzit că democraţii vor să dea dreptul la vot imigranţilor clandestini”, a declarat pentru AFP Jerry, un pensionar republican, în vârstă de 64 de ani, primul la o coadă în faţa unei secţii de votare la Chicago. Este pentru prima oară când va vota într-un scrutin de la jumătate de mandat.

În urma sa, Yorgo Koutsogiogasi şi soţia sa, venită din Grecia în 1977, este un obişnuit al "mid-terms".

”Este un scrutin cu consecinţe importante”, declară acest democrat, în vârstă de 64 de ani. ”Discordia (...) este cu adevărat pe cale să destrame ţara. Eu votez cu candidaţii care au, în opinia mea, capacitatea să unească oamenii în loc să-i despartă”.

La doi ani după seara de 8 noiembrie 2016 care l-a propulsat, spre surprinderea generală, pe miliardarul din New York la Casa Albă, democraţii speră să-şi ia o revanşă politică, cel puţin parţială, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Numele lui Donald Trump nu figurează pe vreun buletin de vot, însă el este în toate gândurile, atât ale susţinătorilor săi entuziaşti, cât şi ale criticilor săi aprigi.

Preşedintele septuagenar a făcut campanie până în ultimul moment, înlănţuind una după alta adunări "Make America Great Again".

”Securitatea şi prosperitatea sunt în joc în aceste alegeri”, a lansat el luni seara târziu, la ultimul său miting, la Cap-Girardeau, în Missouri, unde a fost însoţit de fiica sa Ivanka.

”Se întâmplă ceva, iar asta îmi aminteşte atmosfera de acum doi ani”, a lansat el, purtând celebra sa cravată roşie.

SONDAJE FAVORABILE DEMOCRAŢILOR

Democraţii sunt prezentaţi ca favoriţi în sondaje să obţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii ar urma să păstreze controlul asupra Senatului.

Însă incertitudinea este reală. Iar anchetele sunt prea strânse în aproximativ 20 de circumscripţii, pentru a putea să se spună cu certitudine cine va fi învingătorul, avertizează realizatorii sondajelor, atenţi după ”surpriza” Trump în 2016.

Un semn al marelui interes trezit de aceste alegeri este faptul că peste 30 de milioane de buletine au fost deja exprimate, luni, în statele în care are loc votul anticipat sau prin procură, potrivit presei americane.

Acest număr este clar mai mare decât cele 22 de milioane de persoane înregistrate înainte de ziua votului la scrutinul similar din 2014.

Alegerile de la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedinţia în exerciţiu. La doi ani după instalarea lui Barack Obama la Casa Albă, democraţii au suferit o înfrângere usturătoare, plătind mai ales pentru dezbaterile dure pe tema reformei sistemului de sănătate.

Însă pierderea Camerei - în pofida datelor excelente ale economiei americane - ar fi un revers personal pentru Donald Trump, atât de mult a făcut din acest scrutin un test al popularităţii sale.

”INVAZIE” DE MIGRANŢI

Magnatul în domeniul imobiliar, care şi-a demarat campania prezidenţială catalogându-i pe migranţii mexicani drept ”violatori”, a optat anul acesta pentru un mesaj care generează anxietate pe tema migraţiei.

”Asta e o invazie”, subliniază el de mai multe săptămâni, referindu-se la migranţi din America Centrală care traversează în prezent, în grup, Mexicul către frontiera americană.

Democraţii au făcut campanie pe tema apărării sistemului de sănătate. Însă ei pariază, de asemenea, asupra respungerii lui Donald Trump, pe care mulţi dintre ei îl cataloghează în mod deschis drept un mincinos şi un catalizator al unor violenţe rasiste şi antisemite recente.

Potrivit ultimului sondaj, realizat de SSRS pentru CNN, Trump are de ce să se îngrijoreze cu privire la votul femeilor - 62% dintre ele îi susţin pe democraţi.

Părând să anticipeze o posibilă înfrângere în Cameră, el spune de câteva zile că s-a concentrat în mod esenţial asupra Senatului.

Harta electorală senatoriaă joacă, anul acesta, în favoarea republicanilor. Înnoirea cu o treime vizează în acest an state majoritar conservatoare.

Din cele 35 de mandate aflate în joc, senatorii în exerciţiu care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi sunt democraţi în North Dakota, Indiana, Montana şi Missouri.

Statele Unite ar putea, astfel, să se trezească, la 3 ianuarie 2019, cu un al 116-lea Congres împărţit. Acest lucru ar putea să paralizeze programul celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, până în alegerile din 2020.

Cu o zi înaintea scrutinului, agenţii de informaţii i-au acertizat pe americani cuprivire la actori străini, ”Rusia mai ales”, care continuă să încerce să influenţeze opinia publică.

Iar Facebook a anunţat că a bloat aproximativ 30 de conturi, dar şi 85 de conturi pe reţeaua de împărtăşire de fotografii Instagram, pe care o deţine, care ar putea să aibă legătură cu entităţi străine şi să servească unor amestecuri în alegerile americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.