Franţa ia măsuri pentru a aduce înapoi copiii militanţilor islamişti francezi răpiţi de forţele kurde siriene, dar le va lăsa mamele în Siria pentru a fi judecate de autorităţile locale, conform oficialilor francezi, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franţa, la fel ca alte naţiuni europene, încearcă să găsească cea mai bună modalitate de a gestiona militanţii şi familiile lor, care vor să se întoarcă din Irak şi Siria după ce ISIS a pierdut cea mai mare parte a teritoriului.

Deşi guvernul francez nu va permite întoarcerea militanţilor şi a soţiilor lor, Franţa a informat că va trebui să decidă situaţia minorilor.

„Autorităţile franceze evaluează acum posibilitatea repatrierii minorilor”, a declarat un oficial francez.

În jur de 60 de femei, printre care 40 de mame cu 150 de minori, se află în Siria, conform familiilor lor din Franţa. Majoritatea copiilor nu au mai mult de şase ani.

După ce s-a consultat cu autorităţile kurde şi cu Crucea Roşie Internaţională, Parisul i-a găsit pe mulţi dintre ei în zona de nord-est a Siriei, controlată de kurzi.

Se fac pregătiri în acest moment pentru a repatria copiii, inclusiv pe cei născuţi în Siria. Întoarcerea lor va depinde de acordul mamelor.

„Este în interesul copiilor”, a declarat unul dintre oficiali.

Autorităţile franceze sunt îngrijorate că dacă aceşti minori vor rămâne în Siria, ei vor deveni ulterior tot militanţi. Primii copii sunt aşteptaţi să se întoarcă până la sfârşitul anului, dar complexitatea situaţiei ar putea amâna termenul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.