Preşedintele Donald Trump a declarat, într-un interviu difuzat duminică seara, că preşedintele Vladimir Putin ”probabil” este implicat în asasinări şi otrăviri, ”dar nu în ţara noastră”, relatează CNN, care prezintă cele mai importante declaraţii pe care locatarul Casei Albe le-a făcut în acest interviu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Desigur, ei n-ar trebui s-o facă”, a apreciat locatarul Casei Albe.

El a făcut aceste declaraţii într-un amplu interviu acordat emisiunii CBS ”60 Minutes”, în care a vorbit, de asemenea, despre relaţiile sale cu Coreea de Nord, China, Rusia şi membrii Cabinetului din Aripa de Vest.

Întrebat de Lesley Stahl de la CBS despre acuzaţii potrivit cărora refuză să-l critice pe Putin, el le-a respins

”Cred că, personal, sunt foarte dur cu el. M-am întâlnit cu el”, a declarat Trump, referindu-se la un summit foarte criticat cu liderul rus, în care a refuzat, într-o conferinţă de presă, să susţină acuzaţii ale Guvernului american, potrivit cărora Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016. ”A fost o întâlnire foarte dură şi a fost o întâlnire foarte bună”, a apreciat el.

AMESTECUL RUS ÎN ALEGERILE DIN 2016

Întrebat, după declaraţiile despre Putin, dacă crede că Moscova s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016, Trump a răspuns că nu crede că doar Rusia s-a amestecat.

”Ei s-au amestecat, dar cred că China s-a amestecat şi ea. Şi, cred eu, şi alte ţări”, a declarat şeful statului american. ”Şi cred, sincer, că China este o problemă mai mare”.

COREEA DE NORD

La insistenţele lui Stahl cu privire la relaţia sa cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, Trump a spus că este la curent cu înălcarea drepturilor omului, dar că eforturile sale au condus la o scădere a ameninţărilor la adresa Statelor Unite.

”Sigur, ştiu toate lucrurile astea, adică nu sunt copil. Ştiu lucrurile astea”, a declarat el.

”Uite, las-o aşa. Chiar mă înţeleg bine cu el. Am o energie bună cu el. Am o chimie bună cu el. Uită-te la ameninţările oribile proferate. Gata cu ameninţările. Nu mai sunt ameninţări”.

COMERŢUL CU CHINA

Locatarul Casei Albe a declarat că ”ar putea - ar putea” să impună alte taxe Chinei.

În contextul în care Statele Unite au impus taxe în valoare de 250 de miliarde de dolari, Trump a ameninţat luna trecută cu taxe suplimentare în cazul în care China răzpunde vizând fermieri sau alte industrii americane.

”Ei vor să negocieze... ei vor să negocieze”, a insistat el.

Întrebat dacă este pregătit să negocieze, el a răspuns că are ”o chimie minunantă cu preşedintele Xi (Jinping) al Chinei”. ”Nu ştiu dacă este necesar ca asta să continue. I-am spus lui Xi că nu se poate ca China să ia 500 de miliarde de dolari pe an din Statele Unite prin comerţ şi alte lucruri (...) şi i-am spus că nu putem face asta, nu vom mai face asta”.

El a spus că nu încearcă să împingă China într-o depresiune economică.

”Nu, nu, deşi au scăzut cu 32% în patru luni, ceea ce (corespunde nivelului) din 1929”, a spus locatarul casei Albe. ”Eu nu vreau asta (...) Eu vreau ca ei să negocieze un acord corect cu noi. Eu vreau ca ei să-şi deschidă pieţele aşa cum (...) sunt deschise pieţele noastre”.

ANCHETA LUI MUELLER

Întrebat dacă se angajează să se abţină din a se amesteca în ancheta procurorului special Robert Mueller, Trump a refuzat să o facă, dar şi-a reiterat refrenul ”nicio complicitate”.

”Nu mă angajez la nimic”, a declarat Trump. ”Dar am să-ţi spun că nu intenţionez să fac asta. Cred că este o investigaţie foarte incorectă, pentru că nu a fost vreun felde complicitate”.

La insistenţele jurnalistei asupra faptului că nu vrea să se angajeze, locatarul Casei Albe a subliniat că ”nu există nicio complicitate. De ce să măangajez eu faţă de tine? Dacă mă angajez, mă angajez. Nu trebuie să mă angajez faţă de tine. Dar am... nu am nicio intenţie să să fac asta”.

DESPRE DECLARAŢIILE MELANIEI TRUMP DESPRE COLABORATORI NEDEMNI DE ÎNCREDERE LA CASA ALBĂ

”Şi eu simt la fel. Nu am încredere în toată lumea de la Casa Albă, voi fi sincer cu tine”, a declarat Trump.

”De obicei sunt prudent”, a adăugat preşedintele american. ”Şi cred că sunt prudent oricum. Dar nu spun că am încredere în toată lumea la Casa Albă. Nu sunt un copil. E o treabă dificilă. Acesta este un loc vicios. Washington DC este un loc vicios, vicios. Atacuri, bârfe, vorbitul pe la spate. Dar, ştii, în feleul meu mă simt în largul meu aici”.

VIAŢA POLITICĂ

Întrebat ce a învăţat şi ce l-a surprins cel mai mult de când este preşedinte, Trump, care nu a deţinut înainte să se instaleze la casa Albă  vreo funcţie politică, a deplâns atmosfera politică de la Washington.

”Obişnuiam să spun că cei mai duri oameni sunt cei din domeniul imobiliar în Manhattan şi bla, bla. Acum spun că sunt nişte copii”, a răspuns Trump.

Întrebat care este cel mai dur, şeful statului a răspuns că ”politicienii. Aceasta este cea mai înţelătoare, mai vicioasă lume, este plină de minciuni, înşelăciune şi înţelătorie. Faci o înţelegere cu cineva şi este ca şi cum ai face o înţelegere cu masa asta”.

MODIFICĂRI CLIMATICE

”Cred că ceva se întâmplă. Ceva se schimbă şi se va schimba din nou la loc. Nu cred că este o farsă. Cred că probabil există o diferenţă. Dar nu ştiu dacă este ceva făcut de om. Voi spune aşa. Nu vreau să dau trilioane şi trilioane de dolari. Nu vreau să pierd milioane şi milioane de locuri de muncă. Nu vreau să fiu pus în dezavantaj”, a răspuns Trump la întrebarea dacă modificările climatice sunt o farsă.

Donald Trump a declarat că nu neagă modificările climatice. ”Dar ar putea foarte bine să se schimbe înapoi, la loc. Ştii, vorbim despre peste un milion de ani. Se spune că am avut uragane cu mult mai rele decât ceea ce tocmai am trăit (în timpul lui) Michael”.

Întrebat insistent despre ce părere are despre faptul că oameni de ştiinţă avertizează că modificările climatice sunt mai dure ca niciodată, Trump a răspuns că ”trebuie să-mi arăţi politicienii, pentru că ei au o agendă politică foarte mare”.

DESPRE IRONIZAREA LUI CHRISTINE BLASEY FORD LA UN MITING ÎN MISSISSIPPI

”Am să-ţi spun asta: feleul în care judecătorul Înaltei Curţi (Brett) Kavanaugh a fost tratat a devenit un factor important în (alegerile de la) jumătatea mandatului. Ai văzut ce se întâmpă în sondaje?”, a declarat Trump.

Întrebat dacă apreciază că a tratat-o cu respect pe Blasey Ford, care l-a acuzat pe Kavanaugh de agresiune sexuală, locatarul Casei Albe a răspuns că ”aşa cred, da, am tratat-o” cu respect.

”Ştii ceva?”, a adăugat şeful statului american când a fost acuzat că a părut să o acuze, într-un discurs, că a minţit. ”Nu am să mă bag în treaba asta, pentru că am învins. Nu contează. Noi am învins”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.