Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange rămâne la ambasada Ecuadorului din Londra, unde este refugiat din 2012, deşi a renunţat la azilul acordat de Quito, a anunţat ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, Jose Valencia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statutul de refugiat rămâne în vigoare pentru Assange. El are dublă naţionalitate, nu a renunţat la cea australiană. Ecuadorul i-a recunoscut statutul de refugiat când era australian şi convenţia în privinţa azilului nu stabileşte că se pune capăt acestui statut când obţii o altă naţionalitate", a declarat şeful diplomaţiei ecuadoriene pentru cotidianul El Universo.

Potrivit unei scrisori clasată cu ”caracter rezervat” şi datată 4 decembrie 2017, Julian Assange a renunţat la azilul acordat în cadrul unei strategii a Guvernului, care nu a dat rezultate şi care viza să-l numească după aceea diplomat ecuadorian în Marea Britanie, iar apoi în Rusia.

Scrisoarea, semnată de către australianul în vârstă de 47 de ani şi de către avocatul spaniol Baltasar Garzon, a fost comunicată de către Ministerul ecuadorian de Externe unei deputate, Paola Vintimilla, care anchetează cu privire la procesul de naturalizare a lui Julian Assange şi care a transmis-o presei.

Creatorul WikiLeaks a renunţat la azil cu câteva zile înainte ca Quito să-i acorde naţionalitatea ecuadoriană, pe 12 decembrie, şi să încerce după aceea să-l numească diplomat, pentru ca acesta să poată să locuiască în Ambasada de la Londra, eventual să plece la Moscova.

Julian Assange s-a refugiat în reprezentanţa diplomatică ecuadoriană în urmă cu şase ani, iniţial cu scopul de a evita să fie extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol, o procedură care a fost clasată.

În prezent, el se teme să iasă din sediul ambasadei, să nu fie arestat şi apoi extrădat către Statele Unite, din cauză că a difuzat, pe WikiLeaks, mii de documente confidenţiale aparţinând diplomaţiei americane.

Justiţia britanică a menţinut un mandat de arestare emis pe numele său, din cauză că nu şi-a respectat eliberarea pe cauţiune în timpul procedurii suedeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.