Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei, în linie cu prognoza pe termen mediu din august 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În august, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat.

Consiliul de Administraţie al BNR a anunţat, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

Rata anuală a inflaţiei a evoluat pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului al treilea în linie cu aşteptările, potrivit BNR.

”Aceasta a coborât în luna iulie la 4,56%, de la 5,4% în luna precedentă, şi a ajuns apoi la 5,06% în august. Evoluţia faţă de iunie s-a datorat acţiunii factorilor pe partea ofertei şi unor efecte de bază, principalele influenţe fiind atribuibile încetinirii ritmului de creştere a preţurilor administrate şi a preţului combustibililor. În sens opus a acţionat accelerarea creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor şi fructelor”, se arată în comunicat.

Astfel, cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei spre limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie la finalul anului curent, în linie cu prognoza pe termen mediu din august 2018, potrivit băncii centrale.

”Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor unor produse alimentare, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică) şi a preţului combustibililor, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economice globale în contextul tendinţelor protecţioniste, perspectivele economiei şi a inflaţiei în zona euro şi în UE şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.

Totodată, banca centrală a subliniat că datele provizorii arată o uşoară reaccelerare în termeni anuali a creşterii economice în trimestrul al doilea din 2018, la 4,1%, de la 4% în trimestrul anterior.

”Consumul gospodăriilor populaţiei a continuat să fie principalul determinant al creşterii PIB, secondat la mică distanţă de variaţia stocurilor, iar aportul formării brute de capital fix a redevenit negativ. Contribuţia exportului net la avansul PIB a rămas nefavorabilă, dar s-a îmbunătăţit uşor comparativ cu trimestrul precedent, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creştere a importurilor în raport cu cea a exporturilor”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.