Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a dispus miercuri ca Statele Unite să pună capăt sancţiunilor impuse Iranului vizând bunuri ”în scopri umanitare”, un revers pentru Washington, care a recuzat însă competenţa Curţii în acest caz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIJ s-a pronunţat asupra cererii Teheranului de suspendare a sancţiunilor americane - reimpuse de Donald Trump după ce a denunţat acordul în dosarul nuclear iranian -, Republica islamică denunţând grave consecinţe asupra economiei sale.

Judecătorii Curţii, cu sediul la Haga, cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, au decis în unanimitate că sancţiunile impuse vizând anumite bunuri constituie o încălcare a unui tratat de prietenie încheiat în 1955 între Iran şi Statele Unite.

”Curtea anunţă, în unanimitate, că Statele Unite (...) trebuie, prin mijloacele pe care le aleg, să suprime orice obstacol pe care măsurile anunţate la 8 mai 2018 îl ridică în calea exportului liber către Iran de medicamente şi material medical, de mărfuri alimentare şi produse agricole” şi de bunuri necesare securităţii aviaţiei civile, a declarat judecătorul preşedinte Abdulqawi Ahmed Yusuf.

Deciziile CIJ sunt constrângătoare şi nu pot face obiectul unei proceduri în apel. Însă Curtea nu are vreun mijloc de a le pune în aplicare.

Teheranul şi Washingtonul au ignorat amândouă, în trecut, avizul Curţii, iar Statele Unite i-au recuzat ferm competenţa în acest dosar.

Decizia CIJ este pronunţată într-un context de tensiuni tot mai puternice între Iran şi Statele Unite. Preşedintele american Donald Trump a ameninţat din nou, săptămâna trecută, în Adunarea generală a ONU, cu noi măsuri punitive ”mai dure ca niciodată, pentru a contracara comportamentul răuvoitor al Iranului”, pe care-l acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu.

ECONOMIA IRANIANĂ, ”STRAGULATĂ”

Acuzând Statele Unite de ”strangularea” economiei sale, Iranul a lansat o bătălie judiciară la CIJ, după ce Trump a reimpus sancţiuni unilaterale dure Teheranului, suspendate în urma acordului internaţional în dosarul nuclear încheiat la Viena în 2015.

Preşedintele american şi-a retras în mai ţara din acest acord semnat de Iran şi marile puteri, prin care Republica islamică se angajează să nu caute să se doteze cu arma atomică.

Sancţiunile includ blocarea tranzacţiilor financiare şi importurile de materi iprime, dar şi măsuri care penalizează achiziţii în sectoarele  automobilului şi aviaţiei comerciale.

Washingtonul apreciază că reimpunerea lor este necesară în vederea protejării securităţii internaţionale. Trump afirmă că măsurile vizează să ”intensifice presiunea” asupra regimului iranian, pentru ca acesta să-şi ”schimbe comportamentul”, mai ales în privinţa programului său balistic.

Potrivit Teheranului, politica Washingtinului are ”consecinţe dramatice” asupra economiei iraniene şi ”încalcă numeroase dispoziţii” ale tratatului americano-iranian din 1955 care încurajează schimburile comerciale.

La rândul său, Washingtonul afirmă că Teheranul nu s-a dovedit ”de bună credinţă” prin faptul că a invocat tratatul în această procedură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.