Ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt este criticat de lumea diplomatică după ce a comparat Uniunea Europeană (UE) cu Uniunea Sovietică într-un discurs pe care l-a susţinut la Congresul Partidului Conservator, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jeremy Hunt a acuzat UE că ar căuta să ”pedepsească” Regatul Unit din cauză că a decis să o părăsească, făcând o paralelă cu Uniunea Sovietică care-şi împiedica cetăţenii să o părăsească.

Peter Ricketts, secretarul permanent al Foreign Office în perioada 2006-2010, cea mai înaltă funcţie în cadrul ministerului, a reacţionat pe Twitter, catalogând aceste declaraţii drept ”prostii nedemne de un ministru britanic de Externe”.

”Indiferent ce părere are despre Brexit, este o greşeală de judecată şocantă ca un ministrul britanic de Externe să compare Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică”, a subliniat pe aceeaşi reţea de socializare succesorul lordului Ricketts, Simon Fraser, care a plecat de asemenea din acest post.

Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la sfârşitul lui martie 2019, însă, cu şase luni înainte de Brexit, negocierile s-au împotmolit.

În discursul pe care l-a susţinut duminică, Hunt a evocat o vizită în Letonia, care a devenit o ”democraţie modernă, membră NATO şi UE” după ce şi-a proclamat independenţa.

”Ce se întâmplă cu încrederea şi idealurile visului european? UE era menită să apere libertatea. Uniunea Sovietică împiedica oamenii să plece”, a continuat el.

Ministrul a avertizat mai dparte că ”dacă transformaţi clubul european în închisoare, dorinţa de a figi din ea nu va scădea, ci va creşte, iar noi nu vom singurul deţinut care încearcă să evadeze”.

Ambasadoarea Letoniei la Londra i-a replicat pe Twitter că ”Uniunea Europeană a adus prosperitate, egalitate, creştere (economică) şi respect” ţării sale, în timp ce sovieticii au ”distrus vieţile a trei generaţii”.

În discursul său, Hunt, considerat un posibil succesor al premierului Theresa May, a evocat-o de asemenea pe Margaret Thatcher, care a respins cu un celebru ”nu, nu şi nu” propuneri ale preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jacques Delors în 1990.

Într-un inerviu acordat cotidianului conservator Telegraph şi publicat luni, el îl atacă pe preşdintele francez Emmanuel Macron, care i-a denunţat pe ”cei care au promis câte-n lună şi-n stele” în campania referendumului din 2016 cu privire la Brexit, pe care i-a catalogat drept ”mincinioşi”.

”Dacă preşedintele Macron crede că ne vom întoarce târâş, căutând disperaţi să ne revenim în club în câţiva ani... înseamnă că nu ne cunoaşte bine”, a declarat Jeremy Hunt.

”VOINŢA DE A CĂUTA UN COMPROMIS NU ESTE NELIMITATĂ”

Pe de altă parte, ministrul britanic al Brexitului Dominic Raab urma să avertizeze luni că voinţa Londrei de a căuta un compromis cu UE ”nu este nelimitată” şi că preferă să nu se încheie un acord decât să se încheie unul prost.

”Părăsim Uniunea Europeană pe bune, nu doar pe hârtie”, urma să spună el în faţa membrilor Partidului Conservator reunit în Congres la Birmingham, în centrul Angliei, potrivit unor fragmente din discursul său, transmis în avans presei.

”Dacă cineva încearcă să ne închidă şi (să ne pună) să trecem prin uşa din spate a spaţiului economic european şi uniunii vamale (...) sau dacă singura  ofertă a UE ameninţă integritatea uniunii noastre, atunci nu vom altă opţiune decât să plecăm fără acord”, a adăugat el.

Dominic Raab se referă astfel la problema frontierei irlandeze.

UE propune să se acorde un statul special provinciei britanice Irlanda de Nord în vederea facilitării circulaţiei cu Irlanda. Londra respinge această idee, care riscă să impună o frontieră în interiorul Regatului Unit.

Premierul britanic Teresa may a declarat duminică, pentru BBC, că vrea să continue dialogul cu Bruxellesul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.