Autorităţile penitenciare ruse au publicat sâmbătă o fotografie a cinestului ucrainean Oleg Senţov, aflat în grev foamei de peste patru luni într-o închisoare în Marele Nord rus, unde ispăşeşte o pedeapsa de 20 de ani de detenţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizatorul, care a fost spitalizat vineri, apare în poză în timp ce este ce este ascultat de un medic. Oleg Senţov, în vârstă de 42 de ani, care are 1,90 metri înălţime pare şi mai slăbit, mai slab şi mai îmbătrânit.

O poză recentă, realizată la locul detenţiei lui Senţov, a fost difuzată pe 9 august.

Cineastul, care se opune anexării Crimeei, a fost transportat la spitalul municipal din Labîtnanghi (Marele Nord rus) în vederea unor ”examene suplimentare şi consultaţii ale unor specialişti”, au anunţat serviciile penitenciare regionale.

El a intrat în greva foamei pe 14 mai, cerând eliberarea tuturor ”deţinuţilor politici” ucraineni încarceraţi în Rusia.

Arestat după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în 2015, după ce a fost găsit vinovat de ”terorism” şi ”trafic de armament”, denunţat de Amnesty International (AI), Kiev şi Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Ambasadorii statelor membre G7 la Kiev şi numeroase personalităţi din lumea culturală, precum cineastul elveţian Jean-Luc Godard sau actorul american Johnny Depp, au îndemnat la eliberarea sa.

La începutul lui septembrie, juriul ediţiei a 75-a a Mostrei de la veneţia, staruri de cinema şi un realizator rus au lansat un apel la salvarea vieţii sale.

Kremlinul a repetat în mai multe rânduri că o graţiere poate să fie acordată numai la cererea deţinutului. Oleg Senţov refuză să o ceară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.