Deputatul PNL Marilen Pirtea spune că niciun considerent financiar nu poate justifica reducerea de posturi în sistemul şcolar preuniversitar, iar semnalul de alarmă tras de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", care acuză Ministerul Educaţiei că se pregăteşte să emită un ordin prin care vor fi tăiate peste 1.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, inclusiv didactice, indică un moment critic cate poate amplifica problema lipsei resursei umane de calitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După scandalul greşelilor din sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a, după ce s-a dovedit limpede cum neglijenţa şi nepăsarea au condus la absenţa unor finanţări indispensabile pentru prezenţa olimpicilor noştri internaţionali la concursurile mondiale, după ce mulţi profesori sunt lăsaţi fără sprijin în organizarea consfătuirilor naţionale şcolare, iată că sindicatele din învăţământ anunţă şi o altă măsură iminentă, tăierea a 1000 de posturi în preuniversitar", arată deputatul PNL Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă transmis duminică.

El spune că pierderea de posturi vine pe o lipsă cronică de profesori bine pregătiţi, cât şi de personal nedidactic competent, iar măsura ar fi în totală opoziţie cu nevoile reale ale şcolii româneşti, prima urgenţă fiind creşterea numărului de profesori titulari bine pregătiţi.

Potrivit deputatului liberal, un alt semnal de alarmă ce apare ca urmare a acestei iminente tăieri de posturi se referă la orele care se atribuiau până acum personalului didactic calificat, în regim de plată cu ora, existând riscul ca acestea să fie predate din acest an de necalificaţi. De asemenea, este foarte posibil să se ajungă la situaţii de imposibilitate a asigurării plăţilor pentru sumele cuvenite cadrelor didactice din activitatea prestată în regim de plata cu ora, subliniază Pirtea.

"În continuare, guvernul preferă să taie din posturi, în loc să insiste a majora acest cost standard per elev, ştiut fiind că suntem la coada clasamentului european în această privinţă. De exemplu, suntem devansaţi de Bulgaria, unde suma alocată este de 1000 de euro anual, faţă de 800 în România. Situaţia este cu atât mai critică dacă ne uităm la exemplul Cehiei şi al Poloniei, unde costul standard per elev este de 2000 de euro", adaugă deputatul PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.