Arhiva documentarelor de la ediţiile 2014, 2015, 2016 ale Galei Tânărului Actor HOP a fost lansată marţi de UNITER şi Televiziunea publică, urmând ca site-ul galahop.ro să găzduiască şi viitoarele ediţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmele documentare despre eveniment reprezintă incursiuni în realităţile concursului, în istoria Galei, în conotaţiile culturale determinate de temele de studiu ale concursului din fiecare an, precum şi incursiuni într-o serie de micro-portrete ale participanţilor, toţi actori tineri, absolvenţi sau studenţi ai instituţiilor de profil din ţară.

Protagoniştii sunt concurenţii fiecărui an, iar filmul încearcă să surprindă, prin tema fiecărei ediţii, căutările lor, gândurile şi temerile care-i frământă la început de carieră, strădaniile, reuşitele sau eşecurile. Documentarele surprind, de asemenea, atmosfera Galei HOP, marea şi Costineştiul, cel care este gazda acestui concurs de atâţia ani, precum şi opiniile invitaţilor Galei - artişti consacraţi, directori de teatre şi de festivaluri, prezenţi la Costineşti pentru a-i privi atent şi critic pe cei cu care vor lucra mai târziu.

Gala Tânărului Actor Hop de la Costineşti iniţiată în 1983, în anii de vârf ai dictaturii ceauşiste, întreruptă timp de aproape o decadă după 1989 şi reluată în plină forţă în 1998 de echipa condusă de regretatul regizor Cornel Todea, Gala HOP a fost continuată după dispariţia acestuia de regizorul Radu Afrim - în perioada 2013-2015 - şi apoi de actorul şi pedagogul Miklós Bács.

Mulţi dintre tinerii participanţi la Gala HOP au devenit între timp artişti cunoscuţi, cu o carieră în ascensiune. Poate că acest proiect le-a dat imbold, încredere şi curaj. Pentru unii, poate că a mijlocit întâlniri care au aşezat o piatră la temelia lor profesională. Pentru alţii, a fost poate doar un HOP care le-a încurajat perseverenţa. Oricum ar fi fost, filmele Galei HOP sunt dovezi vizuale. Foarte diferite ca abordare şi stilistică, documentarele reunesc şi rezumă în 52 de minute începutul emoţionant al carierei de actor. 

Televiziunea Română a asigurat transmisia acestor filme documentare pe unul dintre canalele sale, o reluare a acestei transmisii, precum şi expunerea lor online. Fiind realizate în coproducţie, UNITER a primit acceptul Televiziunii Române de a posta şi de a arhiva pe site-ul Galei HOP (www.galahop.ro) filmele documentare, conform clauzelor contractuale.

Filmele documentare sunt: "Shakespeare pe cer" - documentarul Galei HOP 2016, "Visul Dada al unor nopţi de vară" - documentarul Galei HOP, ediţia 2015, şi "Fenomennul Hop" - documentarul Galei HOP, ediţia 2014. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.