Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, la care au luat parte şi noii şefi ai DNA şi DIICOT, Anca Jurma şi Felix Bănilă, că discuţiile au vizat situaţia locurilor vacante şi a delegărilor şi detaşărilor, el spunând că a fost făcută o analiză privind locurile vacante, care arată că în Ministerul Public sunt aproximativ 450 de posturi neocupate, situaţie care a impus delegarea temporară a unor procurori, pentru că "parchetele nu pot fi închise". Lazăr a dat asigurări că toate delegările în funcţie, inclusiv la DNA, au fost făcute în condiţiile legii. În ceea ce îi priveşte pe cei şase procurori de la DNA cu o vechime între 6 şi 8 ani în cazul cărora a dispus luni încetarea delegării, având în vedere că prin modificările Legii 304/2004 vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani, procurorul general a spus că a luat această decizie "din motive de oportunitate, şi nu de legalitate". La rândul său, ministrul Justiţiei a spus că discuţia a fost una deschisă, aplicată şi utilă, el precizând că le-a cerut acestora să se pună capăt suspiciunilor şi întrebărilor legate de delegările procurorilor pe funcţii, astfel că vor fi anunţate posturile vacante în Ministerul Public şi va fi declanşată procedura de ocupare a acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, după întâlnirea cu procurorul general şi cu şefii DNA şi DIICOT: Vrem să punem capăt suspiciunilor şi întrebărilor legate de delegări. Vor fi anunţate posturile vacante lo declanşată procedura de ocupare

"Am cerut şi au fost de acord să se facă publice posturile vacante. Concluzia cea mai importantă este că vrem să punem capăt suspiciunilor şi întrebărilor legate de delegări - de ce, până când, în ce condiţii - să avem o clarificare cu ce avem vacant şi să declanşăm procedurile de ocupare în condiţiile legii", a declarat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că au fost discutate şi alte aspecte.

"Am mai discutat despre statele de personal, despre nevoia de arondare a circumscripţiilor pentru anumite unităţi de parchet care au un volum de activitate redus sau care au un număr mic de procurori, despre faptul că trebuie să dăm forma finală proiectului de lege privind parchetul european - procurorul european, România a votat în JAI în sensul iniţierii acestei instituţii", a afirmat Toader.

Procurorul general, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: S-a discutat despre situaţia locurilor vacante şi a delegărilor. Toate detaşările s-au făcut în condiţiile legii. Avem un deficit de 450 de procurori, nu putem închide parchetele

La finalul întâlnirii cu ministrul Justiţiei, procurorul general a spus că aceasta avut loc la invitaţia lui Tudorel Toader, pentru discuţii cu caracter general privind conducerea Ministerului Public, problemele legate de resurse umane, situaţia locurilor vacante.

"A fost o discuţie în general despre problemele legate de resurse, care sunt locurile vacante, de ce a fost nevoie să fie delegaţi anumiţi procurori. Am făcut o analiză a situaţiei locurilor vacante şi am remarcat că există un deficit de aproximativ 450 de procurori în Ministerul Public. Această împrejurare ne-a obligat să delegăm procurori care să îndeplinească temporar funcţiile respective", a declarat Lazăr.

El a spus că după ce va fi aprobat statul de personal al Ministerului Public, care acum se află la Ministerului Public, va putea fi declanşată procedura de titularizare pe funcţii a procurorilor.

Procurorul general a dat asiguări că toate delegările, atât la DNA, cât şi la Ministerul Public, au fost făcute cu respectarea legii la acel moment.

În ceea ce îi priveşte pe cei şase procurori de la DNA cu o vechime între 6 şi 8 ani în cazul cărora a dispus luni încetarea delegării, având în vedere că prin modificările Legii 304/2004 vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani, procurorul general a spus că a luat această decizie din motive de oportunitate, şi nu de legalitate.

"Urmărind discuţia public şi dorind să asigurăm încrederea în activitatea Ministerului Public, am dispus din motive de oportunitate încetarea delegării colegilor care nu aveau condiţiile de vechime prevăzute de legea nouă. Ei şi-au îndeplinit o activitate foarte bună la DNA, însă dat fiind că nu îndeplineau condiţia de vechime, am dispus încetarea, urmând poate s[ revină, dacă vor dori, când vor avea vechimea respectivă. Am considerat oportun să nulăsăm această suspiciune. În niciun caz cei şase procurori nu au fost daţi afară şi vreau să le mulţumesc public pentru activitatea pe care au desfăşurat-o, dar noi, care reprezentăm Ministerul Public, nu putem să nu observăm că a intrat în vigoare o nouă lege”, a afirmat procurorul general.

El a mai afirmat că, în condiţiile în care în Ministerul Public există acest deficit de 450 de procurori, există obligaţia de a asigura funcţionarea, precizând că în ţară sunt 10-15 parchete care au un singur procuror în activitate. "Atunci, trebuie să delegăm oameni, este foarte grav să funcţionezi fără să delegi pe cineva într-un parchet cu doi oameni. parchetele nu pot fi închise", a mai spus procurorul general.

Anca Jurma, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: Delegările la DNA au fost absolut legale, nu înţeleg de unde s-a inflamat această problemă

Procurorul şef interimar al DNA, Anca Jurma, a declarat, marţi, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că delegările la DNA au fost absolut legale, ea precizând că nu a existat niciun fel de problemă de legalitate nici în privinţa celor şase procurori cu vechimea mai mică de opt ani în cazul cărora procurorul general a dispus luni încetarea delegării.

Întrebată dacă actele procedurale ale celor şase procurori care nu aveau vechimea necesară pentru a activa în DNA pot fi lovite de nulitate, Jurma a răspuns: "Nu este vorba de nicio nuliate. Delegarea lor a fost în temeiul legii la momentul în care au fost dispuse ordinele de delegare. Eu i-am găsit în DNA, majoritatea sunt procurori de judiciar, intră în şedinţele de judecată şi a fost o nevoie punctuală de a ocupa acele posturi. Delegările sunt absolut legale, nu înţeleg de unde s-a inflamat această problemă".

Ea a mai spus că a fost o nevoie punctuală de a ocupa aceste posturi, pentru că DNA nu îşi poate permite să lase şedinţe de judecată neacoperite.

"Eu pot să vă spun ce pot să fac eu în calitate de procuror şef interimar - rolul meu este să asigur funcţionarea instituţiei, motiv pentru care încă de săptămâna trecută ne-am gândit să facem demersurile necesare pentru a demara procesul pentru numirile pe funcţiile de conducere, pentru a nu mai continua sub forma delegării", a mai spus Anca Jurma.

Ministrul Justiţiei a solicitat DNA să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă au fost îndeplinite condiţiile legale, după ce vineri seară procurorul-şef adjunct al DNA Călin Nistor a declarat, la B1TV, că la DNA sunt delegaţi şapte sau opt procurori.

Luni, DNA a prezentat situaţia delegării/detaşării unor procurori la DNA şi din DNA la alte parchete, precizând că toţi procurorii din cadrul DNA, delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere, îndeplinesc condiţiile legale. Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12, iar numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este trei, iar numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este doi, a precizat instituţia.

DNA mai preciza că şase dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete aveau o vechime între şase şi opt ani şi a cerut Parchetului General un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între şase şi opt ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori.

Luni, procurorul general a dispus încetarea delegării în DNA pentru cei şase procurori care nu aveau vechimea minimă de opt ani, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.