Europarlamentarul Cătălin Ivan a anunţat, vineri, la Târgu Mureş, că îşi deschide un birou europarlamentar în Sfântu Gheorghe şi o linie telverde la care cetăţenii români din Harghita, Covasna şi Mureş să îi semnaleze discriminările la care sunt supuşi. El spune că vrea să demonteze ”propaganda mincinoasă a UDMR”, susţinând, între altele, că sunt ”plângeri cu privire la copii care sunt daţi afară din şcoli pentru că nu au acceptat să participe la manifestări organizate de UDMR”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Europarlamentarul Cătălin Ivan a anunţat astăzi, la Târgu Mureş, că va reprezenta interesele cetăţenilor români din Harghita, Covasna şi Mureş atât în relaţia cu autorităţile centrale ale României, cât şi la nivel european. În acest scop, înfiinţează un cabinet europarlamentar permanent în municipiul Sfântu Gheorghe din Covasna şi deschide o linie telefonică gratuită (telverde) cu numărul 0800 36 00 60 la care orice cetăţean român va putea sesiza discriminări ori alte tipuri de  abuzuri concrete din partea autorităţilor sau a persoanelor juridice. Linia telverde va fi accesibilă imediat ce se vor fi încheiat de îndeplinit condiţiile impuse de noile regelemtări în privinţa datelor cu caracter personal.
 
”Voi fi singurul europarlamentar de Harghita, Covasna şi Mureş întrucât ceilalţi, care sunt din această zonă, merg la Budapesta şi ţin şedinţele de partid, în niciun caz la Bucureşti. Voi trata cu multă seriozitate toate problemele semnalate şi încurajez cetăţenii români, indiferent de etnie, să ne dea informaţii concrete despre abuzuri, discriminări ori alte situaţii, pe care noi nu le putem obţine altfel decât prin intermediul liniei telefonice gratuite. Avem şi acum plângeri cu privire la copii care sunt daţi afară din şcoli pentru că nu au acceptat să participe la manifestări organizate de UDMR. Fiecare sesizare va conduce la întâlniri directe cu persoanele respective şi vom căuta soluţii. Consider inadmisibil ca în anul 2018 să existe români discriminaţi pe criterii etnice în propria ţară”, a declarat Cătălin Ivan în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Târgu Mureş, împreună cu preşedintele Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, Dan Tănasă, pe care l-a prezentat ca fiind partenerul său în ”proiectul comun de a demonta propaganda mincinoasă a UDMR”, se arată într-un comunicat al europarlamentarului.
 
Cătălin Ivan şi Dan Tănasă au relatat faptele care i-au determinat să construiască acest proiect, anume Conferinţa Europeană ce a avut loc la Balvanyos, în Covasna, la sfârşitul lunii mai, pe tema limbilor regionale, şi la care guvernul României nu a avut niciun reprezentant. Astfel, a fost auzit doar punctul de vedere al reprezentanţilor UDMR, care au afirmat că minoritatea maghiară nu îşi poate conserva identitatea. La acea conferinţă, Cătălin Ivan şi Dan Tănasă au adus patru cutii cu cărţi şi broşuri despre situaţia românilor din zona Harghita – Covasna, ca un punct de vedere alternativ la UDMR, dar materialele publicistice au fost sustrase de către organizatori, în aşa fel încât ele să nu poată fi distribuite invitaţilor străini. Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz, potrivit sursei citate.
 
”De peste zece ani desfăşor activitate de avertizare publică cu privire la epurarea etnică a românilor din Harghita şi Covasna, un fenomen instituţionalizat, întrucât autorii acestui proces sunt instituţii publice conduse de reprezentanţi ai UDMR. România a semnat acum 20 de ani Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi UDMR continuă propaganda mincinoasă conform căreia, chipurile, drepturile minorităţii maghiare nu ar fi respectate. Politicienii români nu sunt interesaţi de problemele românilor din această zonă. La Bucureşti şi la Bruxelles se aude o singură versiune de aici, a UDMR. Propaganda maghiară funcţionează foarte bine. Mă alătur lui Cătălin Ivan în demersul de a demonta această propagandă mincinoasă şi mă bucur că se declară europarlamentar de Harghita, Covasna şi Mureş”, a afirmat şi Dan Tănasă, citat în comunicat. 
 
Cei doi au anunţat că lucrează deja la o publicaţie despre miturile şi propaganda falsă a UDMR din ultimii ani, cu scopul de a le demonta bucată cu bucată. Cătălin Ivan s-a declarat nemulţumit de faptul că la Consiliul Europei de la Strasbourg, unde a încercat să găsească explicaţii pentru organizarea Conferinţei de la Balvanyos, singura voce auzită este a reprezentantului UDMR. ”Sunt şi români la Consiliul Europei, dar fie nu ştiu nicio limbă străină, fie nu participă la şedinţe, fie nu au nicio reacţie. Este vorba şi despre incompetenţă, dar şi despre o complicitate a tuturor partidelor politice, care depind de votul UDMR în Parlamentul României. Din păcate, nu înţeleg că fiecare concesie făcută UDMR se traduce în costuri în plus pentru românii din această zonă, indiferent de etnie, în timp ce UDMR îşi atinge pas cu pas obiectivele, profitând de slăbiciunea politicienilor români”,  a mai declarat Ivan.
 
El a precizat că nu a întâlnit niciodată un discurs mai antiromânesc decât cel susţinut la Conferinţa Europeană de la Balvanyos de către preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi a subliniat că îşi va lua în serios rolul de singur europarlamentar român din zona Harghita-Covasna – Mureş.
 
”Cetăţean român, nu de etnie română pentru că eu consider că şi cetăţenii români de etnie maghiară trebuie să fie reprezentaţi. Cred că sunt victime ale aceleiaşi dezinformări grosolane din partea UDMR, căci sunt singurele informaţii care ajung la ei şi atunci este normal să se întâmple aşa. Ne vom asigura că vor ajunge la ei şi alte informaţii, pentru că în România, cetăţenii trebuie să fie reprezentaţi indiferent de etnie. Faptul că în Harghita şi Covasna nu se vorbeşte limba română e o problemă foarte gravă a statului român, nu neapărat a etniei”, a adăugat Cătălin Ivan, accentuând că este în egală măsură alături de cetăţenii români, indiferent de etnie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.