Parcul „100 de stejari” a fost inaugurat joi, în Sectorul 4 din Bucureşti, demnitari din Lituania şi România plantând 100 de copaci pentru a marca Centenarul Marii Uniri, precum şi 100 de ani de la câştigarea independenţei Lituaniei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment a participat şi preşedintele Parlamentului lituanian, Viktoras Pranckietis, care a catalogat plantarea celor 100 de stejari drept un simbol al prieteniei dintre România şi Lituania.

„Este un an special pentru ţările noastre. Astăzi, plantând aceşti 100 de stejari, nu marcăm doar dragostea pentru ţările noastre, dar lăsăm şi un simbol pentru următoarele generaţii, un simbol al prieteniei noastre”, a spus preşedintele Parlamentului lituanian.

La rândul său, ambasadorul Lituaniei în România a explicat alegerea stejarilor, spunând că acest arbore reprezintă putere şi rezistenţă şi este un simbol al forţei celor două ţări.

„Am vrut să organizăm acest eveniment în urmă cu trei săptămâni, dar a fost o vreme neobişnuită, a nins. Dar cred că astăzi a fost cea mai bună zi şi ne bucurăm că este senin, e o vreme excelentă. De ce au fost aleşi stejari? Pentru că ei reprezintă putere şi rezistenţă şi reprezintă un simbol al forţei naţiunilor noastre”, a spus Arvydas Pocius.

De asemenea, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit despre lupta pe care o duceau oamenii în trecut pentru apărarea ţărilor lor, comparând cu lupta dusă în prezent pentru o viaţă mai bună. Edilul a spus că acum nu se mai luptă cu baioneta, ci cu informaţia şi internetul.

„Cu toţi ne dorim acest deziderat, atât în România cât şi în Lituania, atât la Bucureşti cât şi la Vilnius. Dacă înaintaşii noştri luptau şi îşi jertfeau viaţa pentru a apăra graniţele naţionale, lupta noastră acum se dă ca fiecare român, sau prietenii noştri Lituaniei să aibă viaţă mai bună, condiţii decente de trai. Acum nu mai luptăm cu baioneta, ci luptăm cu informaţia, cu internetul, pentru a avea spitale europene, şcoli de cea mai bună calitate, autostrăzi şi un mediu ambiant care să asigure sănătatea noastră şi a copiilor noştri”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a promis că România va întoarce gestul şi împreună vor planta 100 de stejari şi în Lituania, în capitala Vilnius.

La inaugurarea parcului a participat şi ministrul Apelor şi Pădurilor, care a spus că stejarii vor rămâne un simbol pentru generaţiile următoare.

„(...) Dacă avem în vedere că cei 100 de stejari vor fi plantaţi într-un spaţiu de joacă pentru copii, trebuie să ne gândim că de aceştia se vor bucura şi generaţiile următoare. Se spune că atunci când plantezi un arbore, o parte din sufletul tău rămâne lângă aceşti arbori. Deci o să ne amintim peste timp de această frumoasă acţiune”, a spus ministrul.

La final, reprezentanţii celor două ţări, atât demnitarii din Lituania, cât şi cei din România, au plantat câte un stejar în noul parc „100 de stejari”, aflat la marginea Parcului „Orăşelul Copiilor” din Sectorul 4.

„Haideţi, doamna viceprimar, ajutaţi-mă! Şi nu doar acum, să mă ajutaţi şi după-amiază la şedinţa de Consiliu să mă lupt cu opoziţia!”, a spus Firea ironic în timp ce planta un stejar, adresându-i-se viceprimarului Capitalei, Tomniţa Florescu.

La eveniment au participat ambasadorul Lituaniei în România, Arvydas Pocius, primarul Capitalei Gabriela Firea şi viceprimarul Tomniţa Florescu, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă şi ministrul Apelor şi Pădurilor Ioan Deneş, precum şi alţi reprezentanţi din România şi Lituania şi ambasadori ai altor ţări în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.