Scriitorul Junot Díaz, premiat cu Pulitzer pentru romanul lui de debut, „The Brief Wondrous Life of Oscar Wao”, a dezvăluit, printr-un eseu publicat în The New Yorker, că a fost violat când avea vârsta de 8 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit The Guardian, scriitorul a adresat acest eseu unui cititor anonim care, cerându-i un atograf în urmă cu câţiva ani, l-a întrebat dacă a fost vreodată abuzat sexual, având în vedere că Díaz a explorat această temă în ficţiunea lui. Atunci, scriitorul nu i-a răspuns cititorului. 

„Încă îmi este teamă, dar voi vorbi, oricum. Da, mi s-a întâmplat. Am fost violat când aveam vârsta de opt ani, de un adult în care aveam încredere deplină. După ce m-a violat, mi-a spus că dacă nu mă voi întoarce în următoarea zi voi avea «probleme». Şi pentru că am fost îngrozit şi confuz, m-am întors în următoarea zi şi am fost violat din nou”, a scris Junot Díaz, în eseul intitulat „The Silence” („Tăcerea”, n.r.).

„Nu am spus niciodată nimănui ce s-a întâmplat, dar astăzi îţi spun ţie şi oricui vrea să afle”, a adăugat el.

Junot Díaz a mai scris în acest eseu că incidentul „aproape l-a distrus” şi că a suferit de „crize de furie” şi de depresie în copilărie.

„În timp ce alţi copii descopereau atracţii şi prime iubiri, eu mă confruntam cu amintiri despre violul pe care l-am suferit. Aceste amintiri erau atât de dureroase, încât mă determinau să îmi lovesc capul de pereţi”, a scris Díaz.

Apoi, în timpul facultăţii, scriitorul „s-a reinventat”, dar a continuat să păstreze secretul despre abuzul sexual căruia i-a fost victimă, deşi a făcut referire la acest subiect în ficţiunea sa.

„Cumva încă scriam - despre un tânăr dominican care, spre deosebire de mine, a fost doar puţin molestat. Despre cineva care nu putea menţine o relaţie, deoarece era un prea mare «jucător». De fapt, mi-am creat povestea perfectă de acoperire”, a explicat Junot Díaz.

Díaz a mai scris că a suferit foarte mult după ce o femeie pe care a iubit-o a descoperit că el a înşelat-o de mai multe ori, aşa că a cerut ajutorul unui terapeut. De atunci, scriitorul le-a spus prietenilor lui, „chiar şi celor mai impunători bărbaţi” din cercul lui de prieteni, despre abuzul pe care l-a suferit.

„Mi-a fost teamă că violul «m-a distrus» şi că ceilalţi vor descoperi acest lucru. Bărbaţii dominicani «adevăraţi» nu sunt violaţi”, a mai scris Junot Díaz.

„A fost nevoie să pierd totul şi încă ceva, înainte de a cere ajutor. Mă gândesc la toţi acei ani din viaţa mea pe care i-am pierdut ascunzându-mă şi lăsându-mă învins de teamă şi de durere”, a adăugat el.

Născut pe 31 decembrie 1968, în Santo Domingo, Junot Díaz este un scriitor dominican american, profesor de scriere creativă la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi editor la Boston Review. În 2008, a fost premiat cu Pulitzer pentru ficţiune, după lansarea romanului său de debut, „The Brief Wondrous Life of Oscar Wao”. El a debutat în 1996, cu o colecţie de povestiri scurte, „Drown”. A mai publicat volumul de povestiri scurte „This Is How You Lose Her” (2012) şi cartea pentru copii „Islandborn” (2018).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.