Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a catalogat drept ”fiu de câine” pe ambasadorul american în Israel David Friedman, provocând o reacţie dură din partea Casei Albe, într-un context de tensiuni acute între conducerea palestiniană şi administraţia Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abbas l-a atacat pe Friedman în contextul în care administraţia Trump urmează să-şi prezinte în curând un plan de pace în Orientul Mijlociu.

După mai multe decizii care arată, în opinia lor, parti-pris-ul în mod deschis israelian al administraţiei Trump, palestinienii au anunţat că Statele Unite s-au descalificat în rolul de mediatoare. Situaţia relaţiilor între americani şi palestinieni ridică întrebări dacă planul nu este deja mort înainte să apară.

”Ambasadorul american la Tel Aviv este un colonist şi un fiu de câine”, a declarat Abbas luni într-un discurs, la Ramallah, denunţând politica americană faţă de conflictul israeliano-palestinian.

Declaraţiile lui Abbas au antrenat o reacţie dură a Casei Albe, care a denunţat ”insulte deplasate”.

”A venit vremea ca preşedintele Abbas să aleagă între retorica urii şi eforturi concrete în vederea îmbunătăţirii vieţii poporului său şi conducerii lui către pace şi prosperitate”, a declarat Jason Greenblatt, emisarul lui Donald Trump în conflictul israeliano-palestinian.

David Friedman este, în administraţia Trump, o figură urâtă de către conducerea palestiniană.

”ANTISEMITISM SAU DEZBATERE POLITICĂ”

Anterior un avocat al lui Donald Trump, Friedman a preluat funcţia în mai 2017, în pofida poziţiei sale controversate în favoarea colonizării.

El este de asemenea un apărător înfocat al recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a transferării, cu acest titlu, a Ambasadei Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Preşedintele Trump i-a înfuriat pe palestinieni pe 6 decembrie, anunţând recunoaşterea şi transferul, rupând astfel cu decenii de diplomaţie americană şi consens internaţional. Palestinienii, care revendică Ierusalimul de Est drept capitală a statului la care aspiră, şi-au blocat de atunci contactele cu oficiali americani.

Friedman urmează să devină în mai primul ambasador american care se va instala la Ierusalim, când Statele Unite îşi vor inaugura ambasada.

Friedman, un practicant, a sugerat că declaraţiile lui Abbas sunt suspecte de antisemitism.

Într-o conferinţă pe tema antisemitismului, la Ierusalim, Friedman a declarat că a arătat cu degetul, zilele acestea, lipsa condamnării de către Autoritatea Palestiniană (AP) a uciderii a trei israelieni de către palestinieni, în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est ocupat.

Răspunsul lui Abbas ”a constat în a mă face fiu de câine. Este antisemitism sau dezbatere politică? Vă las să judecaţi”, a declarat Friedman, potrivit serviciilor ambasadei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat, la rândul său, declaraţiile lui Abbas. ”Pentru prima oară, după zeci de ani, administraţia americană încetează să-i cocoloşească pe liderii palestinieni şi le spune «ajunge». Se pare că şocul adevărului îi face să-şi piardă controlul”, a declarat Netanyahu pe Twitter.

”PRETINSA OCUPAŢIE”

De când se află în funcţie, Friedman o-a înfuriat în mai multe rânduri pe palestinieni şi le-a dat satisfacţie coloniştilor, de exemplu vorbind despre ”pretinsa ocupaţie” a teritoriilor palestiniene sau declarând că Israelul ocupă ”doar 2% din Cisiordania”.

În acelaşi discurs, Abbas a acuzat mişcarea Hamas că este direct implicată în atentatul cu bombă de săptpmâna trecută, vizându-l pe premierul AP Rami Hamdallah, şi a anunţat viitoare sancţiuni contra mişcării islamiste.

Concoiul lui Rami Hamdallah a fost ţinta unui atentat cu bimbă  pe 13 martie într-o rară vizită în Fâşia Gaza, guvernată de Hamas. Premierul AP a scăpat teafăr.

Hamas se află ”în spatele atentatului”, a declarat Abbas.

Dacă atentatul ar fi avut sicces, ar fi ”deschis calea unui război civil sângeros” între organizaţiilepalestiniene, a adăugat el.

Autoritatea Palestiniană, pe care o conduce va lua ”măsuri naţionale, legale şi financiare” ca răspuns, a anunţat Abbas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.