Un monument dedicat apărătorilor oraşului Galaţi din 1918, în anul centenarului Marii Uniri, a fost inaugurat, sâmbătă, de către autorităţile locale, în cadrul evenimentului având loc o slujbă religioasă, alocuţiuni privind însemnătatea evenimentelor din 1918, o demonstraţie de reconstituire istorico-militară, dar şi o paradă militară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câteva zeci de gălăţeni, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, au participat sâmbătă la inaugurarea monumentului "Apărătorii Oraşului Galaţi,  7/20 - 9/22 Ianuarie 1918", eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi.

După dezvelirea monumentului, format dintr-un obelisc din două coloane, pe ale căror capiteluri se sprijină un vultur, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristian Căldăraru a vorbit despre însemnătatea luptei din urmă cu 100 de ani de la Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri.

"În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor. În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre,  aviaţia - un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în  Primul Război Mondial", a spus Cristian Căldăraru.

În memoria acelor lupte, oraşul Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul  Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

În anul 1923, Societatea  „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, a propus Primăriei Galaţi ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban. Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi a fost însă demolat în anul 1962.

Consiliul Judeţean Galaţi, prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului Apărătorii Oraşului Galaţi, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecţia străzilor Brăilei cu I. L. Caragiale, fost Balaban.

Pentru realizarea monumentului  s-au alocat 400.000 de lei, scuLptura fiind realizatĂ de artistul Valentin Şoachete.

În cadrul evenimentului inaugural aU avut loc şi o slujbă religioasă, alocuţiuni privind însemnătatea evenimentelor din 1918, decernări de plachete, medalii şi insigne omagiale, o demonstraţie de reconstiuire istorico-militară, precum şi o paradă militară.

În memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial au fost trase trei salve de infanterie şi s-au depus flori la Monumentul Apărătorii oraşului Galaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.