Un fost ofiţer KGB aflat la conducerea ţării de 17 ani, Vladimir Putin, care şi-a anunţat miercuri candidatura la un al patrulea mandat, în martie 2018, încarnează cu autoritate ambiţia unei mari Rusii care şi-a regăsit puterea, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia va continua să meargă înainte, iar din acest moment nimeni nu o va mai opri vreodată”, a declarat el miercuri anunţându-şi candidatura în alegerile prezidenţiale.

Ajuns la putere în 2000, într-o ţară cu o putere instabilă şi o economie care se clătina, Putin este lăudat de mulţi dintre concetăţenii săi pentru că a fost omul stabilităţii şi al unei noi prosperităţi, mulţumită unei adevărate mane, de pe urma petrolului, timp de mai mulţi ani.

Însă cu preţul unui recul net al drepturilor omului şi libertăţilor, denunţă criticii săi.

Pe scena internaţională, cel care a catalogat dispariţia Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea” a acţionat în vederea restaurării influenţei Rusiei în lume, afectată de căderea URSS şi de anii haotici ai regimului lui Boris Elţîn.

Metoda sa? O luptă răbdătoare şi încăpăţânată, cu ochii în patru după semne de slăbiciune ale adversarului, explica în 2013 acest deţinător a opt dan în judo, răspunzând unei Rusii care îi cerea să facă totul pentru a ”prinde din urmă şi dubla” în sfârşit America, un vechi slogan din epoca sovietică.

O tehnică aplicată cu succes în Siria, unde intervenţia militară a Rusiei, din 2015, în susţinerea regimului de la Damasc, a schimbat cursul războiului şi i-a permis lui Bashar al-Assad să rămână la putere, spre marea nemulţumire a occidentalilor, oarecum depăşiţi.

Cu un an înainte, Vladimir Putin a îmbrăcat haina restauratorului ”Marii Rusii”, anexând Peninsula ucraineană Crimeea, după ocuparea acesteia de către trupele ruse şi un referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională.

Această operaţiune i-a sporit prestigiul acasă, dar a declanşat cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece între Rusia şi occidemtali, care acuză în plus Moscova că susţine militar o rebeliune separatistă în estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul dezminte.

Pasionat de sport, preşedintele rus a căutat, de asemenea, să-şi impună ţara ca pe o putere sportivă, şi de această dată cu preţul unei crize internaţionale.

Rusia a organizat în 2014 Jocurile Olimpice cele mai scumpe din istorie, în staţiunea balneară Soci, şi se pregăteşte să găzduiască, în 2018, evenimentul sportiv cel mai urmărit pe planetă - Mondilaul de fotbal. Însă visele Kremlinului sunt umbrite de acuzaţii de dopaj instituţionalizat, după publicarea raportului McLaren în 2016.

Moscova a negat mereu cu vehemenţă aceste acuzaţii, însă ele i-au costat pe atleţii ruşi participarea la JO-2016 de la Rio şi au provocat marţi excluderea Rusiei de la JO-2018 la Pyeongchang, sportivii ruşi fiind autorizaţi să participe doar sub drapelul olimpic.

”LOVEŞTE PRIMUL”

Născut pe 7 octombrie 1952 într-o familie de muncitori care ocupa o cameră într-un apartament comunitar la Leningrad (Sankt Petersburg), Vladimir Putin nu era prin nimic predispus la aurul Kremlinului.

”Eu provin dintr-o familie modestă, am trăit mult timp această viaţă”, povesteşte el pe un site de Internet dedicat biografiei sale. În această tinereţe, pe străzile Leningradului, declara el în 2015, a învăţat un lucru: ”dacă lupta este inevitabilă, trebuie să loveşti primul”.

Absolvent de drept, el intră în KGB, în care devine agent de informaţii externe. Va fi trimis în misiune din 1985 în 1990 la Dresda, în Germania de Est, un post mai degrabă modest.

După căderea URSS, agentul KGB se reciclează şi devine consilier pentru Relaţii Externe al noului primar liberal al Sankt Petersburgului, iar apoi începe o ascensiune fulgerătoare.

În 1996 el este chemat la Moscova ca să muncească la Kremlin. Numit, în 1998, la conducerea FSB, succesorul KGB, el este desemnat un an mai târziu premier de către preşedintele Boris Elţîn, aflat în căutarea unui succesor capabil să-i garanteze securitatea după retragere.

Elţîn şi anturajul său au fost seduşi de discreţia şi eficienţa acestui bărbat cu început de chelie şi o privire sfredelitoare. Unii apropiaţi ai lui Elţîn credeau la acea vreme că aveau să-l poată manipula uşor, însă Vladimir Putin trece la reconstruirea autorităţii statului, formând o ”verticală a puterii” depinzând doar de el.

Cultivând deja imaginea unui dur, pe 1 octombrie 1999, în urma unui val de atentate, el angajează al doilea Război în Cecenia, un conflict sângeros, marcat de atrocităţi ale armatei ruse şi bombardarea oarbă a oraşului Groznîi.

Acest război va fi fundamentul popularităţii sale în Rusia şi se va afla la originea imaginii sale de bărbat puternic căruia nu-i este frică de decizii dificile.

Atunci când Boris Elţîn demisionează, la sfârşitul lui 1999 şi-l desemnează pe premierul său să-i succeadă, Vladimir Putin se impusese deja drept noul om cel mai puternic în ţară.

Ales uşor în 2000, Putin îşi accelerează acapararea puterii sprijindu-se pe ”structuri ale forţelor” (servicii secrete, poliţie, armată) şi pe apropiaţii săi de la Sankt Petersburg.

CONTESTARE

El îi face rapid să intre în rând pe ”oligarhi”, nişte oameni de afaceri care au făcut avere profitând de privatizări obscure în anii '90, îi exclude de la jocul politic şi îi încarcerează pe cei reclacitranţi, ca de exemplu patronul grupului Iukos Mihail Hodorkovski, eliberat în 2013 după zece ani de detenţie.

Kremlinul pune la punct şi posturile de televiziune, a căror libertate de ton din anii '90, deranjează. De-acum micul ecran este în serviciul lui Vladimir Putin.

În 2008, limitat la două mandate consecutive de către Constituţie, Putin îi încredinţează Kremlinul, pe o perioadă de patru ani, premierului său Dmitri Medvedev şi preia şefia Guvernului.

Anunţarea, la sfârşitul lui 2011, a intenţiei sale de a reveni la putere pentru un nou mandat, extins la şase ani, provoacă un val fără precedent de contestare.

Mobilizarea se pierde după realegerea sa uşoară în primăvara lui 2012, urmată de o nouă strângere a şurubului societăţii civile, adoptarea unor legi considerate liberticide de opoziţie şi o reprimare sporită a oricărei forme de contestare.

Extrem de discret cu privire la viaţa sa privată, lui Vladimir Putin, tatăl a două fete şi divorţat în 2013, îi place să dea impresia unui om cu gusturi simple, care duce o ”viaţă obişnuită” şi căruia-i plac ”romanele istorice şi muzica clasică”, aşa cum a declarat într-o întâlnire cu tineri ruşi.

El flitrează însă cu cultul personalităţii şi nu ezită să se regizeze, efectuând demonstraţii de judo, galopând pe cal cu bustul gol în taiga sau stingând un incendiu la manşa unui bombardier cu apă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.