Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a îndemnat luni partidele politice să-şi reconsidere poziţiile şi să facă posibilă formarea unui nou Guvern, relatează The Associated Press şi Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocierile în vederea formării unei coaliţii guvernamentale între conservatorii cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, liberali (FDP) şi Verzi au eşuat duminică seara.

Partidul Social Democrat (SPD), partenerul conservatorilor în actuala mare coaliţie, şi-a reiterat luni refuzul de a intra într-o nouă coaliţie cu Merkel.

Astfel, există opţiunea unui guvern minoritar sau covocarea unor noi alegeri.

Frank-Walter Steinmeier, cel chemat să aleagă una dintre aceste două opţiuni, a anunţat că se va întâlni săptămâna aceasta cu partidele într-o încercare de a le face să se răzgândească.

”Ar apărea o neînţelegere şi o mare îngrijorare atât înăuntrul, cât şi în afara ţării noastre, mai ales în rândul vecinilor noştri europeni, dacă forţele politice din cea mai mai mare şi mai puternică economie din Europa nu-şi asumă responsabilitatea”, a subliniat el.

În această scurtă declaraţie, Steinmeier i-a îndemnat pe toţi actorii politici implicaţi în negocieri să reflecteze la responsabilităţile pe care le au faţă de electorat, scrie Euronews.

El a insistat totodată asupra responsabilităţii partidelor germane faţă de vecinii lor europeni, apreciind că aceştia nu vor înţelege cum o ţară mare ca Germania nu a putut să avanseze în aceste negocieri.

”Toate partidele politice alese în Parlamentul german au o obligaţie faţă de interesul comun, de a ne servi ţara”, a declarat Steinmeier, citind această declaraţie în faţa presei.

”Mă aştept ca toată lumea să fie pregătită să facă posibil un acord guvernamental în viitorul apropiat”, a continuat el.

Această criză a fost declanşată după retragerea FDP de la negocieri.

Liderul liberalilor Christian Linder a declarat că nu s-a putut ajunge la o ”bază de încredere”.

”Am fi obligaţi să renunţăm la principiile noastre şi la tot ceea am lucrat de ani de zile. Nu ne vom abandona alegătorii susţinând politici de care nu suntem convinşi cu adevărat. Este mai bine să nu guvernezi decât să guvernezi greşit. La revedere”, a spus el.

Eşecul acestor negocieri reprezintă o lovitură extrem de dură pentru conservatorii lui Merkel, slăbiţi în alegerile legislative, în care au obţinut o victorie, însă au pierdut mandate faţă de actuala legislatură.

”Credem că ne aflam pe o cale pe care am fi ajuns la un acord, de aceea, cu tot respectul faţă de FDP, regret că nu am putut găsi o soluţie comună”, a declarat cancelarul în exerciţiu Angela Merkel.

Eşecul formării unui guvern în cea mai mare economie europeană ar putea avea consecinţe asupra restului Uniunii Europene.

Altă îngrijorare este ca, în cazul convocării unor noi alegeri, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă, antimigraţie) ar putea să obţină un scor mai mare decât cele 13% din voturile exprimate în alegerile legislative din septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.