Şeful statuluii libanez Michel Aoun şi-a înăsprit tonul miercuri şi a acuzat Arabia Saudită că-l reţine pe premierul Saad Hariri, care şi-a anunţat demisia pe 4 noiembrie de la Riad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nimic nu justifică faptul ca domnul Hariri să nu se întoarcă după 12 zile. Noi îl considerăm, aşadar, ca fiind în captivitate şi deţinut, ceea ce este contrar Convenţiei de la Viena” care reglementează relaţiile diplomatice între ţări, se aratăîntr-un tweet în care este citat Aoun.

Hariri a provocat un şoc pe 4 noiembrie, când şi-a anunţat demisia, brusc, din capitala saudită, denunţând ”acapararea” ţării sale de Iran şi de aliatul său libanez, mişcarea şiită Hezbollah.

De atunci, libertatea sa de mişcare a făcut obiectul unor speculaţii intense. El a anunţat duminică, într-un interviu, că este ”liber”.

”Vreau să repet şi să asigur că sunt foarte bine”, a scris într-un mesaj, postat miercuri la prânz pe Twitter, Hariri, părând să răsoundă  declaraţiilor lui Michel Aoun.

”Voi reveni, cu voia lui Allah, în scumpul meu Liban, aşa cum am promis. Veţi vedea”, a adăugat el.

Într-un al doilea tweet, preşedinţia libaneză îl citează din nou pe Aoun, reiterându-şi poziţia cu privire la demisia premierului.

”Nu putem să luăm o decizie cu privire la o demisie care a fost prezentată în străinătate”, se subliniază în mesaj.

”Să vină în Liban fie pentru a-şi prezenta demisia, fie pentru a reveni asupra deciziei, fie pentru a discuta despre motivaţiile sale”, a mai subliniat preşedintele libanez.

În opinia sa, nu este posibil ”să se mai aştepte” şi ”să se tragă de timp, pentru că afacerile statului nu pot să fie paralizate”.

El s-a vrut, în acelaşi timp, convingător pe tema situaţiei din ţară. ”Să nu vă fie teamă, ţara este în securitate pe plan economic, financiar şi al securităţii”.

Misterul creşte cu privire la soarta lui Hariri, premierul demisionar care a promis în interviul de duminică să revină ”foarte curând” în ţara sa. Preşedintele Aoun şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”întoarcerea (sa) viitoare”.

”PERIOADĂ DE INCERTITUDINE”

Decizia lui Hariri a fost rapid percepută drept o nouă dispută între Arabia Saudită sunnită, un important susţinător al lui Hariri, şi Iranul şiit, marele aliat al Hezbollahului libanez.

Şeful Guvernului a denunţat în mai multe rânduri amestecuri ale Iranului şi Hezbollahului în conflicte care devastează Orientul Mijlociu, în Siria, vecina Libanului, şi Yemen.

Însă demisia sa din regatul saudit, al cărui protejat este, sejurul său prelungit de la 4 noiembrie şi faptul că demisia a coincis cu epurarea vizând prinţi şi oameni de afaceri saudiţi a alimentat speculaţii.

Marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a ”reiterat dorinţa ca Saad Hariri să se poată duce în Liban aşa cum a anunţat”.

Franţa, care are legături strânse cu toţi actorii din regiune, îşi multiplică iniţiativele într-o încercare de a obţine întoarcerea sa.

Premierul francez Édouard Philippe a apreciat că demisia-surpriză a lui Saad Hariri a deschis ”o perioadă de incertitudine care trebuie închisă rapid”.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian este aşteptat miercuri seara la Riad, unde urmează să se întâlnească cu prinţul moştenitor Mohammad ben Salman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.