Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că introducerea, de la 1 septembrie, a contului separat pentru TVA reprezintă incapacitatea Guvernului de a colecta principala sursă de venit a bugetului de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O altă şmecherie fiscală care urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie este contul special pentru plata TVA. Prin introducerea acestui cont special pentru plata TVA actualul Guvern îşi recunoaşte incapacitatea de a colecta taxa pe valoare adăugată, care este principala sursă de venit a bugetului de stat. De altfel, noi colectăm TVA de aproximativ 12,3%, ca şi cum TVA ar fi 12,3%”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai spus că înfiinţarea acestui cont special nu va reduce evaziunea fiscală în domeniul TVA, că în continuare cei care cumpără fără acte vor cumpăra fără acte şi că ”şmecherii” care înregistrează firme fantomă cu durată de 3-6 luni numai pentru a evita plata TVA vor apela la aceste ilegalităţi.

”Singurul efect va fi efectul negativ asupra firmelor care îşi plătesc taxa pe valoare adăugată, care nu vor putea să utilizeze banii pe care îi încasează pe facturile emise din plata TVA şi nu vor putea să îşi finanţeze operaţiunile pe termen scurt. Sunt afectaţi şi cei care plătesc TVA lunar, dar cei mai afectaţi sunt cei care plătesc TVA trimestrial şi care puteau să folosească aceşti bani (...) ca să îşi crească cifra de afaceri şi, implicit, performanţa companiei respective. Firmele care plătesc trimestrial, care sunt firme mici, cu cifre de afaceri sub 100.000 de euro, nu vor mai avea posibilitatea de a utiliza aceşti bani şi, practic, statul va fi creditat de aceste firme private doar pentru că este incapabil să colecteze TVA”, a mai spus Orban.

Potrivit proiectului de ordonanţă, sistemul privind plata defalcată a TVA se va aplica opţional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.

Conform noului sistem privind plata defalcată a TVA ce se doreşte a fi implementat, la momentul efectuării unei livrări de bunuri sau prestări de servicii, furnizorul va avea obligaţia de a comunica beneficiarului un cont dedicat de TVA (deschis la unităţi ale Trezoreriei statului sau la instituţii de credit), urmând ca beneficiarul să efectueze plata contravalorii TVA în contul de TVA al furnizorului, fiecare factură având, în acest sens, două plăţi aferente, una pentru TVA, respectiv, una pentru baza impozabilă, au precizat consultanţii PwC România.

Potrivit analiştilor fiscali, sumele încasate în contul de TVA pot fi folosite de către contribuabili doar pentru a achita la rândul lor TVA datorată către furnizorii acestora sau către bugetul de stat la termenele stabilite de lege.

În cazul încasărilor în numerar, cu cardul sau prin substitute de numerar, contribuabilul va avea obligaţia virării în contul de TVA propriu a sumelor de TVA aferente în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la încasare.

Sumele din contul de TVA pot fi transferate către un cont curent al titularului numai cu aprobarea prealabilă a ANAF, procedura şi condiţiile de aprobare urmând a fi publicate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.