Colonada din staţiunea Buziaş, judeţul Timiş, construită, în 1875, la comanda împăratului Franz Joseph, a fost reabilitată cu peste 5 milioane de lei, bani de la bugetul local. Împăratul austriac Franz Joseph şi soţia sa, Sisi, obişnuiau să vină la Buziaş pentru cure cu ape minerale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o distanţă de 34 de kilometri de Timişoara se află staţiunea Buziaş, unde obişnuiau să vină, pentru cure cu ape minerale sau pentru aerul curat, împăratul austriac Franz Joseph şi soţia sa, împărăteasa Elisabeta.

La comanda împăratului Franz Joseph, în anul 1875, la Buziaş, a început construirea unei colonade pentru ca plimbările împărătesei Sisi prin parcul staţiunii să fie mai plăcute. 

Colonada din Buziaş a fost construită din lemn, în stil bizantin, şi înconjoară parcul staţiunii, având în total 500 de metri.

Colonada de la Buziaş este cea mai lungă astfel de construcţie, depăşindu-le pe cele de la Karlovy Vary (Cehia) şi Baden-Baden (Germania), cu care se aseamănă.

În ultimii ani, colonada din Buziaş s-a degradat foarte mult, fiind la un pas să se prăbuşească. 

În 2015, autorităţile locale au reuşit să aloce bani de la buget pentru reabilitarea colonadei. Lucrările au costat 5,1 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei au fost alocaţi de CJ Timiş. Reparaţiile au durat doi ani, iar la sfârşitul acestei veri, în septembrie, lucrările la monumentul istoric vor fi recepţionate.

”S-a reabilitat structura din lemn a monumentului istoric, iar pe alocuri părţi din aceasta au fost schimbate, s-a modificat pavimentul, aleea de sub colonadă. De-alungul celor 533 de metri au fost instalate 75 de felinare, iar în cele patru foişoare au fost instalate reflectoare astfel încât, pe timpul nopţii să i se pună în valoare arhitectura neobizantină în care a fost construită”, a declarat pentru News.ro Sorin Munteanu, primarul din Buziaş.

Primarul a anunţat, de asemenea, că a depus şi un proiect pentru atragere de fonduri europene, prin care să obţină alte cinci milioane de euro, pentru a fi reabilitat şi parcul staţiunii, străbătut de colonadă.

”Cei cinci milioane de euro îi vom cheltui pe modernizarea cu piatră cubica naturală, de granit a aleilor, vom face locuri de joacă pentru copii, vom pune stâlpi din fier forjat pentru iluminat public, vom face chiar şi un teren de tenis de câmp, chiar lângă sala de sport. Proiectul cuprinde atât modernizarea parcului, cât şi a străzilor adiacente care vor fi modernizate”, a mai spus Sorin Munteanu.

Autorităţile locale nu au însă bani şi pentru repararea vechilor clădiri din parcul staţiunii Buziaş, printre care Cazinoul, însă se gândesc ca pe viitor să depună proiecte pentru atragerea de bani europeni.

Odată cu repararea colonadei şi reamenajarea parcului din staţiune, autorităţile locale speră să atragă cât mai mulţi turişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.