Fostul preşedinte Ion Iliescu, afirmă că Augustin Buzura, despre a cărui încetare din viaţă a aflat cu durere, a luptat pentru afirmarea culturii române şi a fost "un critic necruţător al scenei politice', care poate a idealizat rolul omului politic, dar care sigur a avut dreptate în legătură cu abdicarea politicii de la rolul de a servi binele public şi interesul naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Augustin Buzura a fost un critic necruţător al scenei politice, şi înainte de Revoluţie, şi după. Poate a idealizat rolul omului politic, sigur a avut dreptate în privinţa abdicării politicii de la datoria ei de a servi binele public şi interesul naţional. Obişnuia să-l citeze pe Gherea: ”Cea mai mare revoluţie în România ar fi aplicarea legilor!”, scrie Iliescu pe blogul său.

El spune că Buzura "a luptat pentru fiecare cuvânt din scrierile lui, într-o vreme în care relativa liberalizare din anii 1960 începea să devină o amintire". 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Personajele romanelor sale exprimă ceea ce simţeam cu toţii în acei ani, aspiraţiile, visele şi dorinţele omului obişnuit, care trăia vremuri neobişnuite. Ca medic, cunoştea bine natura umană, şi a decis că poate să-i servească mai bine pe oameni ca scriitor", remarcă fostul preşedinte.

Ion Iliescu aminteşte faptul că Augustin Buzura a avut iniţiativa înfiinţării Fundaţiei Culturale Române, reuşind să facă "lucruri apreciate de toţi, prieteni şi adversari deopotrivă". 

Iliescu subliniază că Buzura a condus cu dăruire Fundaţia, devenită apoi Institutul Cultural Român, până în 2005, când "noua administraţie l-a licenţiat, umilindu-l, cu zâmbetul pe buze", scriitorul trecând peste umilinţe şi urmând valorile în care credea.

"Prin dispariţia lui Augustin Buzura cultura română pierde un reper moral. Lasă în urmă o operă solidă, care va rezista la proba timpului, pentru că nu are nimic oportunist în ea. Am pierdut un prieten, căruia îi voi păstra întotdeauna o caldă amintire", îşi încheie Iliescu postarea. 

Academicianul Augustin Buzura a încetat din viaţă luni, la vârsta de 78 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.