Tudorel Toader a primit aviz pozitiv joi din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului cu 53 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 28 ”împotrivă” (PNL şi USR) şi 2 abţineri (Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu), pentru a-şi continua mandatul de ministru al Justiţiei şi în guvernul Tudose.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toader a spus în faţa senatorilor şi deputaţilor că priorităţile sale sunt modificarea legilor Justiţiei şi a codurilor, precum şi transpunerea în lege a deciziilor CCR privind impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu.

”Prioritatea Ministerului astăzi este aceea de prezentare a proiectului de lege pentru modificare celor trei legi ale Justiţiei: legea 303, 304 şi 317. Toate cele trei legi sunt din 2004, de 13 ani de zile (...) Al doilea pas se referă la legile Justiţiei pe care le punem spre avizare al CSM, după care trebuie să pregătim pachetul de măsuri pentru transpunerea cerinţelor deciziei pilot pronunţată de CEDO”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus că o altă prioritate a sa ca ministru va fi transpunerea deciziei pilot emisă de CEDO împotriva României din cauza condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare.

”Pentru transpunerea deciziei pilot, lucrăm la măsuri normative, pe de o parte, măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor din penitenciare, pe de altă parte. Am iniţiat proiectul de hotărâre de Guvern pentru penitenciarul de la Berceni, aşteptăm clarificări pentru penitenciarul de la Caracal”, a explicat ministrul Justiţiei.

Nu în ultimul rând, Tudorel Toader a spus că la toamnă va începe modificarea codurilor.

”Am demarat un amplu proces de evaluare a celor patru coduri fundamentale: Codul penal, procedură penală, civil şi procedură civilă (…) Avem în vedere ca în condiţii şi evoluţii normale, în toamnă, să propunem un pachet de măsuri de modificare a celor patru coduri”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte MCV, Toader a spus că, dacă ar fi după el, l-ar ridica şi mâine, dar sunt state din UE care încă se opun acestui lucru. El a precizat însă că, la nivelul Uniunii, ”se acceptă ideea” ca anul 2019, adică preluarea de către România a preşedinţiei UE, ”să nu ne găsească sub MCV”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.