Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la Parlament că după decizia Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu specialiştii trebuie să stabilească valoarea pragului pentru această infracţiune şi a precizat că modificarea Codului penal se va face prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ce să fac, să contest decizia Curţii Constituţionale? Nu înţeleg întrebarea. Un prag anume? Habar n-am. Aia ţine chiar numai de specialitate. Ideea de prag care a fost întărită după decizia de ieri este o idee care nu mai poate fi neluată în seamă. Cât va fi pragul, că va fi un leu, că va fi 5 lei, că va fi 100 de lei, nu mă pricep eu la asta, aici cei care sunt de specialitate cred că trebuie să spună lucrul ăsta”, a declarat Liviu Dragnea întrebat dacă el crede că ar trebui stabilit un prag anume pentru abuzul în serviciu.

Întrebat cum se va face modificarea Codului penal pentru a-l pune în acord cu decizia CCR, Dragnea a spus că se va merge pe varianta dezbaterii parlamentare.

”Eu aşa am înţeles din acel comunicat (al Ministerului Justiţiei – n. r.), că va veni un proiect în Parlament şi, sigur, că cei de specialitate să-şi spună un punct de vedere într-un timp rezonabil”, a spus liderul PSD.

”Se exclude varianta unei ordonanţe?”, au insistat jurnaliştii. ”Cred că da. Nu sunt acte normative care să poată să fie adoptate prin ordonanţă. Vorbim de legile justiţiei în ansamblu, totuşi trebuie o dezbatere serioasă”, a replicat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte calendarul modificării Codului penal, liderul social-democrat a spus că trebuie cât mai repede.

”Domnul ministru al Justiţiei am înţeles că este plecat la Luxemburg. După ce se întoarce sper să avem o întâlnire şi cu domnul Tăriceanu, sper şi cu domnul prim-ministru Grindeanu, să stabilim un calendar pentru legile justiţiei”, a explicat Dragnea. Întrebat dacă va fi lăsată pentru toamnă modificarea, el a spus că nu îi opreşte nimeni să vină cu proiectul în Parlament până la viitoare sesiune legislativă.

”Adică nu putem să stăm în vacanţă pentru că vine căldura şi scade cheful de muncă”, a conchis liderul PSD.

Curtea Constituţională a explicat marţi, în minuta deciziei referitoare la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, că legiuitorul are obligaţia de a stabili un prag valoric pentru abuzul în serviciu, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică.

Guvernul Grindeanu a încercat impunerea unui prag valoric, sub care abuzul în serviciu să nu fie considerat infracţiune, în cuantum de 200.000 prin OUG 13. În urma protestelor masive de stradă, ordonanţa a fost abrogată câteva zile mai târziu, înainte de a fi intrat în vigoare.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, procurorii stabilind prejudiciul la suma de 108.000 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.