Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa dezaprobă demersul sindicaliştilor din învăţământ de organizare a unui protest de amploare în perioada bacalaureatului, precizând că elevii nu trebuie să fie sacrificaţi, fiind utilizaţi ca mijloc de presiune, ei spunând că nu au nicio vină că Guvernul nu pune în aplicare creşterile salariale promise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că dezaprobă demersul iniţiat de către Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ de a organiza un protest de amploare în perioada bacalaureatului, spunând că acest lucru va avea repercusiuni asupra bunei desfăşurări a examenului şi, implicit, periclitând calendarul prestabilit pentru admiterea în învăţământul superior.

“Această posibilă grevă are ca obiect nemulţumirea sindicaliştilor cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Deşi sprijinim salarizarea corespunzătoare a personalului didactic, având în vedere necesitatea formării lor continue, şi asumarea educaţiei drept o prioritate naţională şi din punct de vedere financiar, dată fiind necesitatea creşterii calităţii actului educaţional în special în învăţământul preuniversitar, considerăm că o întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată în detrimentul acestei metode de presiune”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că elevii nu trebuie să răspundă pentru carenţele de la nivelul dialogului dintre partenerii educaţionali şi reprezentanţii administraţiei publice centrale şi că este fundamental ca bacalaureatul să se desfăşoare în contextul prestabilit astfel încât admiterea în învăţământul superior să se facă în condiţiile fireşti şi niciun absolvent al ciclului liceal să nu aibă de suferit din cauza mişcărilor de protest ale federaţiilor sindicale.

“Pe această cale, facem apel la înţelegerea liderilor de sindicat şi le readucem în atenţie faptul că un dialog transparent, sprijinit pe aspecte concrete, poate fi soluţia optimă de adoptat în vederea ameliorării inconvenientelor, fără ca efectele negative să se răsfrângă asupra principalilor beneficiari ai sistemului de învăţământ şi, în acest caz, asupra viitorului lor academic şi profesional”, mai precizează comunicatul.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, spune că elevii susţin majorările salariale ale cadrelor didactice, dar nu tolerează folosirea acestora pentru a sensibiliza societatea.

“Consiliul Naţional al Elevilor vede în demersul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ  o abordare injustă şi lipsită de profesionalism. Cu ce este vinovată această generaţie de elevi pentru lipsa unei finanţări salariale corecte şi pentru nerespectarea promisiunilor guvernamentale? De absolut fiecare dată elevii au susţinut majorăriile salariale şi au considerat acest aspect o prioritate pentru sistemul educaţional, însă nu vom tolera folosirea elevilor pentru a sensibiliza societatea. Comunicarea şi dialogul sunt soluţia, nicidecum periclitarea Examenelor Naţionale”, a afirmat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda, spune că elevii nu au nicio vină că Guvernul refuză să acorde creşterile salariale promise.

"Este regretabil faptul că Guvernul refuză să pună în aplicare promisiunile făcute în timpul campaniei cu privire la salarizarea cadrelor didactice. Am susţinut şi susţinem nevoia acordării unei salarizări corespunzătoare pentru personalul didactic şi nedidactic din învăţământ, dar elevii din România nu au nicio vină că reprezentanţii Guvernului refuză să acorde creşterile salariale promise. Boicotarea examenului de Bacalaureat va avea consecinţe grave asupra absolvenţilor clasei a 12-a, care vor fi puşi în imposibilitatea de a susţine admiterea pentru accederea în învăţământul superior. Nu este în interesul nimănui ca peste 100.000 de candidaţi la examenul de bacalaureat să fie sacrificaţi, ca mijloc de presiune”, a spus preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ strânge semnături pentru a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului.

Cadrele didactice sunt nemulţumite de amânarea aplicării Legii salarizării unitare, în cazul lor, majorările salariale promise urmând să fie aplicate în două etape: de la 1 ianuarie şi de la 1 martie 2018.

”Oamenii nu mai au încredere că această lege se va mai aplica”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Sindicaliştii spun că vor anunţa vineri dacă au strâns numărul necesar de semnături pentru declanşarea grevei, a adăugat liderul sindical.

Legea salarizării unitare în sectorul bugetar intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor miercuri, când ar urma să fie dat şi vorul final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.