Angajaţii ROMATSA au încheiat greva de avertisment de două ore şi spun că vor continua negocierile, pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat că, după greva de avertisment, va urma o perioadă de negocieri, în speranţa că se va încheia contractual colectiv de muncă şi că se vor rezolva toate revendicările angajaţilor ROMATSA.

Sindicaliştii ROMATSA au spus că, încă din august 2016, au trimis nenumărate memorii, inclusiv către Preşedinţie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, însă de atunci şi până când au anunţat că întrerup lucrul, "autorităţile au fost surde".

"Am fost obligaţi să recurgem la această măsură legală, dar agresivă, pentru că am trimis numeroase documente, încă din august 2016, către toate autorităţile statului, inclusiv către Guvern şi Preşedinţie. Nu am fost chemaţi şi ascultaţi de nimeni până când nu am pornit greva. În timpul negocierilor s-au adunat 70 de revendicări, din care au rămas nesoluţionate 50", a spus liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România.

Potrivit sindicaliştilor, conflictul de muncă al angajaţilor a fost declanşat în octombrie 2016, iar de atunci au fost parcurse toate etapele.

"Dacă înţelegeţi că din luna noiembrie şi până astăzi vi se pare că noi nu am avut răbdare, cred că este o interpretare greşită. Nu facem grevă pentru că vrem salarii mai mari, facem o grevă pentru a atrage atenţia şi pentru a salva această instituţie de la faliment. Din cauza unui management profund defectuos, din cauza autorităţilor statului, care până astăzi au fost surde, deşi am depus nenumărate documente peste tot”, au mai spus liderii sindicali, arătând că, pentru prima dată, ROMATSA a fost adusă în situaţia de a nu mai avea bani pentru plata salariilor începând cu luna octombrie.

Directorul ROMATSA, Valentin Cimpuieru, a declarat, după greva de avertisment, că angajaţii ROMATSA nu vor intra în grevă generală, pentru că negocierile continuă.

El a spus că angajaţii ROMATSA au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cât mai rapidă a contractului colectiv de muncă.

"De la Ministerul Transporturilor avem susţinere totală şi sprijin în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă. Sunt multe revendicări care ţin de contractul colectiv de muncă. Ţin şi de angajări, şi de buget, este o listă întreagă”, a mai spus Valentin Cimpuieru.

Controlorii de trafic aerian au fost, între orele 11.00 şi 13.00, în grevă de avertisment, nemulţumiţi că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Potrivit Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian, în grevă de avertisment au fost toţi cei 1.500 de angajaţi ai ROMATSA, de la 16 turnuri de control, care dirijează zilnic aproximativ 3.000 de avioane.

În cele două ore de protest, angajaţii ROMATSA au asigurat, conform prevederilor legale, o treime din zborurile programate.

Reprezentanţii Aeroportului “Henri Coandă” au declarat, pentru News.ro, că nicio cursă nu a fost anulată din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri au avut întârzieri la plecare şi la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau să decoleze între orele 11.00 şi 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coandă”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia şi Ungaria, Republica Moldova, precum şi spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne şi internaţionale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coandă” între 11.00 şi 13.00. Cursele internaţionale trebuiau să plece spre Bucureşti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elveţia, Suedia, Belgia şi Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucureşti şi Satu Mare - Bucureşti.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.