Echipa Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân" a câştigat etapa naţională a concursului CanSat, care a presupus realizarea unui satelit funcţional de mărimea unei doze de suc, lansarea acestuia de la o înălţime de o mie de metri, iar pe timpul căderii acesta trebuia să colecteze diferite informaţii şi să le transmită în timp real. Elevii constănţeni vor participa, la sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie, la competiţia europeană care se va desfăşura în Germania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profesorul Ion Băraru, coordonatorul acestui proiect, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pentru a realiza acest satelit elevii au nevoie de cunoştinţe complexe din mai multe materii.

“Elevii au câştigat locul întâi la concursul naţional CanSat şi este o performanţă excepţională deoarece presupune foarte multe cunoştinţe de ordin teoretic şi mii de ore de muncă. Au reuşit să cucerească aprecierea juriului de înaltă specialitate. Este un concurs extrem de complex, care presupune cunoştinţe aprofundate de fizică, de electronică, de matematică, de chimie, de biologie, de geografie, meteorologie, informatică. Aceşti elevi sunt peste nivelul Facultăţii de Automatică din Bucureşti, adică studenţii de acolo nu prea ajung la astfel de performanţe”, a declarat profesorul Ion Băraru.

Elevii au avut de realizat un satelit funcţional care să încapă într-o doză de suc, iar acesta, lansat de la o înălţime de o mie de metri, trebuia să colecteze informaţii legate de temperatură şi presiune şi să le transmită în timp real la sol.

Ion Băraru a precizat că satelitul elevilor de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân a căzut într-o gospodărie, printre găini. El speră ca elevii pe care îi coordonează să aibă acelaşi succes şi la competiţia din Germania, care va avea aceleaşi cerinţe.

Conform unui comunicat al organizatorilor competiţiei, în perioada 19-23 aprilie, a avut loc finala naţională de CanSat, proiect al Agenţiei Spaţiale Europene, în colaborare cu Agenţia Spaţială Română. Echipele calificate în finală au lansat sateliţii de pe Aerodromul George Valentin Bibescu din Ploieşti.

“CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. Participanţii au avut ca misiune principală introducerea tuturor subsistemelor specifice unui satelit. Înainte de lansare, echipele au trecut printr-o inspecţie tehnică, prin care s-a verificat eligibilitatea satelitului pentru procedurile de lansare (precum dimensiune, greutate, comunicaţii radio şi alte aspecte specifice)”, precizează comunicatul organizatorilor.

Sateliţii au fost lansaţi dintr-un elicopter de la altitudinea de un kilometru. Aceştia au colectat date pe care echipele le-au procesat ulterior.
Misiunea secundară a echipei constănţene s-a axat pe analiza condiţiilor de existenţă a vieţii de la locul lansării.

La această competiţie, pe locul doi s-a clasat echipa Colegiul Naţional Constantin Carabella din Târgovişte, iar pe poziţia a treia - Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Colegiul constănţean a fost prezent şi în anii trecuţi la competiţia naţională, clasându-se pe poziţia a treia, respectiv a doua.

Echipa Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân va participa in finala europeană a competiţiei, organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) la Bremen, în Germania, între 28 iunie - 2 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.