Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că i-a transmis acestuia că cerinţele CE legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie să fie clare, în caz contrar MCV putând fi considerat ”un instrument politic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În condiţiile în care vor fi foarte clare ultimele solicitări ale Comisie Europene care să fie îndeplinite de România, atunci înseamnă că putem discuta în mod realist de a prinde în această viaţă încheierea MCV-ului. Dacă nu vor fi lucrurile clare, îl putem considera ca un instrument politic care nu are foarte mare legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie”, a declarat Liviu Dragnea.

El a spus că autorităţile de la Bucureşti nu au ca obiectiv blocarea luptei împotriva corupţiei. ”Şi noi vom continua întărirea statului de drept şi regula legii în România, nu regula unor persoane, dar i-am spus (lui Frans Timmermans - n.red.) că vom continua punerea în legislaţie a deciziilor Curţii Constituţionale care sunt obligatorii”, a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei a făcut o paralelă cu problema aderării României la spaţiul Schengen, pe care Dragnea a caracterizat-o ca fiind ”un neverending story”.

”Tot ceea ce s-a stabilit să facă România din punct de vedere tehnic, investiţional, legislativ s-a făcut, însă de fiecare dată ni s-a spus că nu-i suficient, că mai trebuie ceva, neaflând vreodată clar care este acea foaie de parcurs care să fie îndeplinită. Această confuzie nu ajută. Dacă oficialii europeni cred că în situaţia internaţională complicată, în Europa şi în lume, o atitudine bună şi corectă faţă de România nu este benefică, atunci s-ar putea să fie o greşeală dar eu vă spun că, din punctul meu de vedere, a fost o discuţie pozitivă”, a spus Dragnea despre întrevederea sa cu Timmermans.

Cei doi oficiali au discutat şi despre regimul imunităţilor din România. ”Am discutat care a fost poziţia mea constantă de câţiva ani de zile privind imunitatea parlamentară şi, dacă vom ajunge vreodată la modificarea Constituţiei, ori să fie eliminată această imunitate, ori să fie mult mai bine clarificată. Şi i-am mai spus un lucru cu care nu putea să nu fie de acord: parlamentarii votează cum le dictează conştiinţa”, a declarat Liviu Dragnea.

Alte teme de discuţie au fost implementarea programului de guvernare al cabinetului Grindeau şi absorbţia fondurilor europene. ”I-am cerut să ne sprijine în absorbţia fondurilor europene şi în accesul României la planul de investiţii Juncker pentru că este un plan important şi avem câteva propuneri pe care Guvernul le-a transmis deja la Comisia Europeană”, a mai spus Dragnea.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, se află vineri la Bucureşti el întâlnindu-se cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Ulterior, Timmermans s-a întâlnit la Guvern cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, iar în cursul serii va participa la o dezbatere legate de viitorul Uniunii Europene care se va desfăşura la Muzeul Naţional de Artă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.