Măsura care sprijină cultivarea roşiilor în spaţii protejate nu a avut o motivaţie bazată pe cifre reale, a declarat pentru News.ro, cercetătorul în legumicultură şi reprezentantul Cooperativei Agricole "Legume de Vidra", Victor Lăcătuş, care a mai spus că, în România, costurile încălzirii spaţiilor protejate, pentru dezvoltarea culturilor de legume, sunt prea mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am criticat măsura pentru tomate crescute în solar deoarece motivaţia nu a avut nicio substanţă, nu a avut în spate cifre reale. Motivaţia era următoarea: că importul de roşii este uriaş, că el este la fel ca la importul de carne de porc şi că noi trebuie să reducem importul de tomate prin a produce tomate în sistem protejat şi încălzit pe perioada iernii. Nu asta trebuia să fie motivaţia ministerului”, a afirmat Lăcătuş.

Totodată, în România, nu este profitabilă dezvoltarea culturilor de legume în spaţii protejate încălzite deoarece costurile sunt foarte mari în comparaţie cu alte state, unde clima este mai blândă.

“Costurile sunt foarte mari la încălzire. De altfel, până în ‘90 aveam o suprafaţă de sere încălzite de 1.500-2.000 de hectare şi am modificat datele de plantare tocmai pentru a nu mai consuma atâta energie. Pentru că oricât se ascundea regimul de atunci şi spunea că nu ne afectează criza energetică, ne afecta. Stăteam pe întuneric, nu aveam căldură. Şi atunci am modificat datele de plantare. Şi ne-am dus cu tomatele în martie. La fel se vrea şi cu acest program se prevede plantarea în martie, dar pe vremea aceea serele din România erau obligate să dea 90% către export”, a explicat cercetătorul.

Mai mult, reprezentantul Cooperativei Agricole "Legume de Vidra" este de părere că România nu are cum să concureze cu ţări precum Grecia, Turcia, Spania sau Macedonia, unde costurile pentru sistemele protejate încălzite sunt mult mai mici decât în România.

Guvernul a aprobat, pe data de 27 ianuarie, o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi susţinuţi printr-un program să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de 1.000 mp.

Unii producători au criticat acest program, susţinând că nu se adresează nimănui, deoarece fermierii din România nu cultivă roşii pe suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi, din cauza costurilor foarte mari.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a criticat recent calitatea roşiilor din import, încercând să justifice programul guvernului. Daea a subliniat că acest program este şi o contracarare a importurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.