Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, joi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, referitor la proiectul de modificare a legii statutului funcţionarilor publici, că principiul transparenţei nu dispare, adăugând că proiectul conţine prevederi punctuale la speţe din practică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu dispare niciun principiu. Există în momentul de faţă proiectul de act normativ în dezbatere, se primesc propuneri, observaţii, dezbateri cu toate grupurile interesate cu privire la statutul funcţionarului public”, a afirmat Sevil Shhaideh, întrebată de ce era nevoie ca în noul proiect de modificare a legii statutului funcţionarilor publice să se stipulueze că un functionar poate fi suspendat doar dacă are o decizie definitivă de condamnare cu executare şi dacă dispare principiul transparenţei.

Ea a adăugat că noul proiect s-a făcut în baza unei strategii a funcţiei publice, adoptată de Guvernul anterior.

"Legea nouă este în baza unei strategii a funcţiei publice, adoptată de Guvernul anterior, ca o condiţionalitate ex-ante impusă de Comisia Europeană în vederea accesării Fondului Social European - FSE. pentru programul operaţional creşterea capacităţii administrative. După cum bine ştiţi statutul funcţionarului public a fost condiţia aqi-ului comunitar în 2007. Din 2007 şi până în 2017, sunt totuşi zece ani,  şi din aceste considerente în conformitate cu această strategie s-au impus elemente de flexibilizare, de modificare a acestui statut”, a afirmat Shaidehh.

Ea a mai spus despre noul proiect de lege că se referă punctual la speţe din practică şi dă posibilitatea ca un funcţionar care este suspicionat de a o anumită acţiune ilegală să fie mutat într-un alt departament care nu are legatură cu activitatea pentru care e anchetat.

"Punctual se referă la speţe din practică. După cum bine ştiţi astăzi în momentul în care un funcţionar public este într-o măsură judiciară, el este automat suspendat din serviciu. În măsura în care aceste acţiuni judiciare au condus într-un final la închiderea urmarii penale, deci la exonerarea funcţionarului de orice vină, am asistat totuşi la o perioada lungă de timp; de obicei aceste acţiuni nu se finalizează în două saptamani sau într-o lună, pot fi un an-doi ani, în care functionarul public a fost suspendat, nu a primit salariu şi atunci am considerat că se impune suspendarea acestuia din funcţie. Suspendarea presupune să nu mai aibă salariu şi altă activitate, în momentul în care există această decizie definitivă. Dacă analizaţi aceste măsuri pentru că mai sunt cateva articole care detaliază partea de acţiune în situaţii de acest tip, avem inclusiv posibilitatea dacă functionarul este suspicionat de o anumită acţiune ilegală, într-un anumit departament, deci până la soluţionare el să fie mutat într-un alt departament, în instituţie, dar care nu are legătură cu activitatea pentru care dânsul este anchetat”, a mai spus Sevil Shhaideh.

Vicepremierul a participat, joi, la Galaţi, la o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor publice locale din judeţul Galaţi şi ai altor instituţii publice interesate de accesarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi în cadrul programelor de finanţare ale Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.