Proiectul Legii salarizării unitare este discutat, marţi, la Ministerul Muncii cu sindicaliştii din sănătate şi asistenţă socială, după ce luni au avut loc negocieri cu liderii sindicatelor din domeniul ordine şi siguranţă publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La discuţiile care au loc cu sindicaliştii din sănătate şi asistenţă socială participă ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, şi secretari de stat de la cele două ministere.

Ministerul Muncii a început luni discuţiile cu partenerii sociali pe proiectul Legii salarizării unitare, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliştii din domeniul ordine şi siguranţă puiblică, care au vorbit despre salarizarea angajaţilor din Ministerul Afacerilor Interne şi a personalului civil din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Negocierile au vizat atât proiecul noii Legii de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, cât şi modul de aplicare a HG 1/2017 privind salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că sindicaliştii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizării unitare, dar trebuie găsite soluţii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, şi nu la cel de încadrare din 31 decembrie 2009. Coarnă a precizat că drepturile angajaţilor trebuie respectate, pentru că dacă îi pui să muncească 320 de ore şi îi plăteşti pentru 160 de ore, apar frustrările şi inechităţile salariale.

Sindicaliştii SNPPC vor ca în formula de calcul a salariului de bază pentru personalul contractual să nu fie luat ca bază cuantumul sporului pentru vechime de care beneficia fiecare persoană la 31 decembrie 2009, ci să se completeze salariul de bază după comparaţia cu 1.450 de lei, valoarea actuală a salariului minim brut garantat în plată.

Discuţiile vor continua în zilele următoare şi cu reprezentanţi celorlalte categoriile sociale.

În legătură cu proiectul Legii salarizării unitare, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, declara sâmbătă, la România TV, că veniturile până la pragul de 4.000 de lei ar urma să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.

"Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a spus ministrul Muncii.

Luni, după discuţiile cu sindicaliştii, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a precizat că majorarea salariilor bugetarilor cu 56 la sută în medie va avea loc pe parcursul a patru ani, cum scrie în programul de guvernare, precizând că nu vor exista situaţii în care salariile sub 4.000 de lei, care se vor dubla, în medie, să depăşească salariile de 7.000 de lei aflate acum în plată.

"Ca să fiu foarte clară, deşi aveam senzaţia că s-a înţeles şi că e logic: creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii patru ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plată la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta", a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Ea a adăugat că, aşa cum se poate observa şi din anexa cu veniturile din Armată şi Ordine publică, care a "scăpat" în presă, salariile sunt calculate până în 2021.

"De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată şi Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat şi a «scăpat» în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aproba în Parlament. P.S. Cine are neclarităţi poate citi programul de guvernare", a mai scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.  

Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD), a declarat luni, la Parlament, referitor la proiectul Legii salarizării unitare, că, potrivit programului de guvernare, majorarea salariilor va fi în decurs de patru ani de zile în medie cu 46%, iar el nu ştie de unde a ieşit „chestiunea cu dublarea” veniturilor, fiind, cel mai probabil, o greşeală de comunicare.

"Chestiunea cu dublarea nu ştiu de unde a ieşit, probabil e o greşeală de comunicare deocamdată. Aveţi răbdare că va fi o chestiune sustenabilă şi nu va speria nici pe cei din mediul privat, nici pe ceilalţi”, a spus deputatul PSD. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.