Jeff Sessions a discutat în două rânduri cu ambasadorul rus anul trecut, pe când era senator, întâlniri pe care nu le-a dezvăluit atunci când a fost întrebat, în audierea în vederea confirmării în funcţia de secretar al Justiţiei, despre eventuale contacte între membri din echipa de campanie a lui Trump şi oficiali ruşi, potrivit unor oficiali de la Departamentului Justiţiei citaţi miercuri de The Washington Post (WP), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre întâlniri a fost o conversaţie privată între Sessions şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, care a avut loc în septembrie în biroul senatorului, în toiul a ceea ce oficiali din serviciile de informaţii americane afirmă că era o campanie cibernetică rusă vizând să influenţeze alegerile prezidenţiale, potrivit WP.

Aceste discuţii, despre care nu se ştia, ar putea să-i determine acum pe unii congresmeni să ceară numirea unui avocat special care să ancheteze presupusul rol al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie ziarul.

Primul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump Michael Flynn a fost concediat luna trecută după ce a discutat despre sancţiune impuse de Statele Unite Rusiei cu Kisliak înainte ca Trump să se instaleze la Casa Albă şi după ce l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la aceste conversaţii.

În calitate de procuror general, Sessions, secretar al Justiţiei, supervizează Biroul Federal de Investigaţii (FBI), care anchetează cu privire la un presupus amestec al Rusiei în alegerile americane şi la orice legături ale Moscovei cu persoane asociate lui Trump. Până acum, Sessions a respins îndemnuri de a se recuza din aceste anchete.

Atunci când a discutat cu Kisliak - în iulie şi septembrie, Sessions era un membru de rang înalt al influentei Comisii a Serviciilor Armate din cadrul Senatului şi unul dintre consilierii lui Trump pe pprobleme de politică externă, scrie WP.

Sessions a jucat un rol important în susţinerea lui Trump, după ce s-a alăturat campaniei, în mod oficial în februarie 2016.

În cadrul audierilor de pe 10 ianuarie în vederea confirmării în funcţia de secretar al Justiţiei, Sessions a fost întrebat de senatorul democrat Al Franken ce ar face dacă ar afla despre vreo probă care ar arăta că membri ai campaniei lui Trump au comunicat cu Guvernul rus în timpul campaniei din 2016.

”nu sunt la curent cu asemenea activităţi”, i-a răspuns Sessions, potrivit WP. El a adăugat că ”eu am fost numit un surogat o dată sau de două ori în campanie şi nu am comunicat cu ruşi”.

Oficiali au declarat că Sessions nu a considerat conversaţiile respective relevante în legătură cu întrebările congresmenilor şi că nu-şi aminteşte în detaliu ceea ce a discutat cu Kisliak, potrivit ziarului.

”Nimic nu inducea în eroare în răspunsul său”, a declarat pentru WP o purtătoare de cuvânt a lui Sessions, Sarah Isgur Flores.

Depatamentul Justiţiei şi Casa Albă nu au răspuns imediat unor solicitări Reuters de a comneta cu privire la aceste dezvăluiri.

”El a fost întrebat în timpul audierilor despre comunicaţii între Rusia şi campania lui Trump şi nu despre întâlniri pe care le-a avut ca senator şi membru al Comisiei Serviciilor Armate”, a declarat Flores pentru WP.

Pe de altă parte, Sessions a răspuns scurt acestor acuzaţii miercuri, subliniind că nu a discutat probleme legate de campanie cu nimeni din Rusia, relatează CNN.

”Eu nu m-am întâlnit vreodată cu vreun oficial rus să discut probleme de campanie”, a subliniat el într-un comunicat. ”Nu am idee despre ce sunt aceste acuzaţii. Sunt false”.

Congresmeni democraţi au cerut imedat demisia lui Sessions după aceste dezvăluiri.

Ambasadorul rus Serghei Kisliak este considerat de serviciile americane de informaţii unul dintre cei mai buni spioni ruşi şi un recrutor de spioni la Washington, potrivit unor actuali şi foşti oficiali guvernamentali citaţi de CNN.

Sessions s-a întâlnit cu Kisliak în iulie în marja Convenţiei republicane.

Şefa minorităţii democrate în Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi a apreciat că declaraţiile lui Sessions din timpul audierilor ”par să fie sperjur” şi că este necesar ca secretarul Justiţiei să demisioneze.

Presupusa apropiere a lui Kisliak de spionajul rus este unul dintre motivele interacţiunii lui Flynn cu el, iar faptului că Flynn nu a dezvăluit ceea ce a discutat cu Kisliak a provocat îngrijorări în rândul spionajului american.

Un oficial de la Departamentul Justiţiei a confirmat întâlnirile, dar a declarat că Sessions s-a întâlnit cu ambasadori ”în calitate de senator din cadrul Comisiei Serviciilor Armate”.

Un oficial de la casa Albă a declarat că ”acesta este ultimul atac împotriva administraţiei Trump al democraţilor. Sessions s-a întâlnit cu ambasadorul în calitatea sa oficială de membru al Comisiei Serviciilor Armate din Senat, un lucru care confirmă ceea ce a spus în audieri”.

În urma dezvăluirilor, democratul Elijah Cummings, un reprezentant din Maryland care face parte din cadrul Comisiei pentru Supervizarea Serviciilor de Informaţii, l-a îndemnat de asemenea pe Sessions să demisioneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.