O comisie din cadrul Congresului american a convenit să efectueze o anchetă cu privire la amestecului Rusiei în alegerile americane din 2016, relatează BBC News. Procurorul general Jeff Sessions a discutat în două rânduri cu ambasadorul rus anul trecut, pe când era senator, întâlniri pe care nu le-a dezvăluit atunci când a fost întrebat, în audierea în vederea confirmării în funcţia de secretar al Justiţiei, despre eventuale contacte între membri din echipa de campanie a lui Trump şi oficiali ruşi, potrivit unor oficiali de la Departamentului Justiţiei citaţi miercuri de The Washington Post (WP), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Una dintre întâlniri a fost o conversaţie privată între Sessions şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, care a avut loc în seprembrie în biroul senatorului, în toiul a ceea ce oficiali din serviciile de informaţii americane afirmă că era o campanie cibernetică rusă vizând să influenţeze alegerile prezidenţiale, potrivit WP.

Aceste discuţii, despre care nu se ştia, ar putea să-i determine acum pe unii congresmeni să ceară numirea unui avocat special care să ancheteze presupusul rol al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie ziarul.

Pe de altă parte, Sessions a răspuns scurt miercuri, subliniind că nu a discutat probleme legate de campanie cu nimeni din Rusia, relatează CNN.

”Eu nu m-am întâlnit vreodată cu vreun oficial rus să discut probleme de campanie”, a subliniat el într-un comunicat. ”Nu am idee despre ce sunt aceste acuzaţii. Sunt false”.

Congresmeni democraţi au cerut imedat demisia lui Sessions după aceste dezvăluiri.

Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor anchetează amestecul Rusiei în alegerile din SUA

Această anchetă a Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor va examina contactele dintre membrii campaniei prezidenţiale a preşedintelui Donald Trump şi Moscova, au confirmat membri ai comisiei.

Casa Albă respinge acuzaţii cu privire la orice comportament nepotrivit în timpul campaniei electorale.

Departamentul Justiţiei a confirmat că noul secretar Jeff Sessions a purtat conversaţii cu ambasadorul Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale.

FBI şi Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului examinează, de asemenea, acuzaţii cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane.

CÂT DE MULTE A ŞTIUT ECHIPA DE CAMPANIE A LUI TRUMP?

Problema rusă refuză să-i dea pace lui Trump, comentează Tulip Mazumdar de la BBC.

Comisia pentru Informaţii a Camerei, care anchetează cu privire la Rusia de mulţi ani, a anunţat că îşi va extinde ancheta la activităţi ruse din timpul alegerilor şi că ”nu va lăsa o piatră neîntoarsă”.

FBI şi Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului anchetează deja amestecul Rusiei în alegeri.

CIA şi alte agenţii au stabilit deja că Guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin a depus un efort concertat cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să fie ales şi de a o discredita pe opozanta sa Hillary Clinton.

Însă principala întrebare - cât de multe a ştiut echipa de campanie a lui Trump despre aceste lucruri? - rămâmne valabilă, scrie BBC.

Preşedintele Trump şi echipa sa au dezminţit în mai multe rânduri că ar fi ştiut ceva despre faptul că echipa sa de campanie a avut contacte cu oficiali ruşi cu puţin timp înaintea scrutinului.

Preşedintele republican al Comisiei Devin Nunes şi democratul Adam Schiff au convenit această anchetă, a anunţat comisia într-un comunicat.

Ancheta va căuta răspunsuri la o serie întrebări, precum ”ce activităţi cibernetice ruse au fost îndreptate împotriva Statelor Unite şi aliaţilor lor?” şi aceste ”măsuri active ruse includ legături între Rusia şi persoane asociate campaniei politice sau alţi cetăţeni americani?”.

Comisia vrea să afle, de asemenea, ”care a fost răspunsul Guvernului american la măsurile ruse active şi de ce este nevoie pentru ca Statele Unită să se protejeze şi să-şi protejeze aliaţii în viitor”, dar şi ”ce eventuale scurgeri de informaţii clasificate au avut loc în legătură cu evaluarea comunităţii de informaţii a acestor probleme”.

Până acum, senatorii republicani au refuzat să accepte cererea Partidului Democrat de a se efectua o anchetă în acest sens.

Preşedintele Trump a fost întrebat insistent despre legăturile consilierilor săi cu Moscova încă din campanie. Însă Casa Albă a respins ferm aceste acuzaţii.

The Associated Press scrie că avocaţii Casei Albe au cerut marţi echipei lui Trump să păstreze materiale care ar putea avea legătură cu amestecul Rusiei în alegerile din noiembrie.

Liderul democrat în Senat Chuck Schumer avertiza săptămâna trecută că ”există o îngrijorare reală cu privire la faptul că unii membri ai administraţiei ar putea să încerce să-şi acopere legăturile cu Rusia ştergând e-mailuri, texte şi alte înregistrări care ar putea să facă lumină asupra acestor legături”.

Comunitatea americană de informaţii a conchis că presupusele atacuri informatice ruse asupra unor organizaţii democrate au avut ca scop să-l ajute pe Trump să o înfrângă pe Clinton.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Trump Michael Flynn a fost concediat luna trecută, după ce a indus Casa Albă în eroare cu privire la conversaţii pe care le-a purtat cu ambasadorul rus în Statele Unite pe tema sancţiunilor impuse Moscovei.

Pe de altă parte, Departamentul Justiţiei a anunţat miercuri că Sessions a purtat două conversaţii cu ambasadorul rus în timpul campaniei prezidenţiale.

Una a avut loc în timpul unei vizite la birou, pe când Sessions era membru al Comisiei pentru Servicii Armate din cadrul Senatului.

Cealaltă a avut loc într-un grup de ambasadori.

Serghei Kisliak este ambasadorul Rusiei la Washington din 2008.

Casa Albă nu a comentat, încă, cu privire la această problemă.

Schiff, democratul cu cel mai înalt rang în cadrul Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a declarat că, dacă informaţiile sunt exacte, Sessions trebuie să se retragă din ancheta FBI cu privire la presupusul amestec al Moscovei în alegerile americane de anul trecut.

În calitate de procuror general, Sessions supervizează FBI-ul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.