Zeci de parlamentari germani au cerut autorităţilor turce să-l elibereze pe corespondentul publicaţiei Die Welt, care a fost arestat în urmă cu o săptămână şi pus sub inculpare pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă din Turcia. Arestarea lui Deniz Yucel (43 de ani) ar putea să aibă legătură cu un material scris de corespondent cu privire la atacurile cibernetice care au vizat e-mailul ministrului Energiei, transmite versiunea germană a The Local.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dezbaterea intelectuală este cel mai bun instrument împotriva terorismului, însă paradoxal aceasta este acuzaţia adusă împotriva sa”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de 166 de parlamentari din Bundestag şi adresată ambasadorului turc Ali Kemal.

Un purtător de cuvânt al ministerului german de Externe a explicat că nu există vreo dovată că valorile jurnalistice au fost încălcate de către Yucel.

În 2015, Deniz Yucel a fost reţinut alături de alţi trei jurnalişti pentru acoperirea capturării unui oraş de la graniţa siriană de către forţele kurde.

Ministrul Energiei, Berat Albayrak, este chiar ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Die Welt a explicat că jurnalistul a scris despre e-mailurile obţinute de hackerii stângişti RedHack din contul privat al ministrului Albayrak.

”Printre alte subiecte, aceste e-mailuri vorbeau despre controlarea instituţiilor media şi despre influenţarea publicului prin mesaje postate de utilizatori falşi pe Twitter”.

Alţi şase jurnalişti – toţi lucrând pentru presa turcă – au fost arestaţi în legătură cu dosarul RedHack.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.