Preşedintele Podemos, Pablo Iglesias, a decis să pună la bătaie conducerea formaţiunii de extremă stânga, pentru a-şi lăsa susţinătorii să decidă dacă ar trebui să adopte politici ceva mai moderate şi să-şi extindă electoratul de bază sau ar trebui să continue lupta împotriva politicienilor tradiţionali din Spania ca una dintre cele mai populare organizaţii antisistem din Europa, relatează France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Congresul Podemos din Madrid a intrat în cea de-a doua zi, iar liderii formaţiunii aşteaptă anunţarea rezultatelor unui vot online pentru consiliul de conducere şi poziţia de secretar general a organizaţiei antisistem din Spania. De asemenea, internauţii vor decide inclusiv strategia pe care o va adopta în viitor Podemos.

Formaţiunea a luat naştere în 2014 ca un răspuns politic faţă de protestele Indignados (”Indignaţii”), care au cuprins întreaga naţiune în timpul crizei economice din Europa. Podemos a experimentat în ultimii trei ani o creştere politică neaşteptată, de la o formaţiune de protestatari ”indignaţi” de politica tradiţională din Spania până la cea mai populară formaţiune antisistem din Uniunea Europeană.

Podemos a reuşit să strângă milioane de voturi în ultimele două scrutinuri şi a devenit al treilea cel mai mare partid din Spania.

De asemenea, formaţiunea de extremă-stânga a promis o politică a schimbării radicale şi o societate egalitară, reuşind să obţină 71 de locuri în Parlament.

Însă, Podemos a ajuns acum la o răscruce de drumuri şi îşi poate continua evoluţia alături de carismaticul lider Pablo Iglesias sau de adjunctul său mai moderat, Inigo Errejon.

Principalul obiectiv al formaţiunii antisistem constă în înlocuirea socialiştilor ca principală opoziţie şi preluarea puterii în Spania.

Errejon vrea ca formaţiunea să devină o forţă politică credibilă şi să lucreze prin metodele permise de legislativ pentru a schimba societatea spaniolă, abandonând prin urmare imaginea ”copilului teribil” al politicii din peninsula Iberică.

Însă, Iglesias doreşte ca ”indignaţii” să ocupe din nou străzile ca o grupare antisistem, revoltată de politica tradiţională din Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.