Preşedintele Donald Trump l-a nominalizat marţi noaptea pe judecătorul conservator Neil Gorsuch pentru o ocupa poziţia rămasă liberă la Curtea Supremă după moartea lui Antoni Scalia. Însă, judecătorul conservator ar putea să aibă înainte o bătălie dură pentru a primi confirmarea senatorilor, după ce republicanii au blocat timp de un an orice încercare a preşedintelui Obama de a numi un magistrat la Curtea Supremă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Neil Gorsuch (49 de ani) este cea mai tânără persoană nominalizată în ultimii 25 de ani pentru poziţia de magistrat suprem şi ar putea să influenţeze timp de decenii orientarea aleasă de Curtea Supremă a Statelor Unite. De asemenea, judecătorul conservator este fiul unui consilier al administraţiei Ronald Reagan şi este originar din Colorado, unde serveşte la Curtea de Apel.

Acesta a fost nominalizat în ultima poziţie de la Curtea de Apel din Denver de către preşedintele George W. Bush.

Între timp, liderul senatorilor democraţi a indicat că opoziţia ar putea să recurgă la o procedură diferită, care ar implica o majoriatte de două treimi prin comparaţie cu majoritatea simplă necesară de obicei pentru confirmarea unui magistrat la Curtea Supremă. Chuck Schumer şi-a exprimat inclusiv îngrijorarea serioasă cu privire la persoana nominalizată de Casa Albă.

Grupurile liberale au lansat un apel pentru a duce o luptă până la capăt cu scopul de a respinge nominalizarea lui Gorsuch. Între timp, grupurile republicane îl consideră pe magistratul conservator drept o nominalizare ”remarcabilă” şi ”impresionantă”.

Donald Trump a explicat că CV-ul este ”cât se poate mai bun” în cazul lui Neil Gorsuch.

”Magistratul Gorsuch are abilităţi legale remarcabile, este o minte briliantă, are o disciplină extraordinară şi a câştigat un sprijin bi-partizan. În funcţie de vârstă, un judecător poate să fie activ până la 50 de ani, iar deciziile sale pot dura un secol sau mai bine de atât, uneori pot fi chiar permanente”, a atras atenţia Trump, însoţit de Neil Gorsuch şi de soţia sa în timpul nominalizării din Casa Albă.

Gorsuch este văzut drept un magistrat intelectual şi conservator, care s-a remarcat pentru susţinerea drepturilor religioase şi a deciziilor împotriva eutanasiei şi a sinuciderii asistate, fiind foarte aproape pe scara valorilor de Antonin Scalia.

”Respect faptul că ordinea noastră legală implică faptul că congresmanii, ci nu instanţele, scriu legile. Este rolul judecătorilor să le aplice, nu să altereze munca reprezentanţilor poporului. Un judecător mulţumit de orice rezultat obţinut este cel mia probabil un judecător prost, care se orientează după rezultatele pe care le preferă, nu după cele pe care le cere legea”, a declarat Neil Gorsuch.

Casa Albă a încercat prin nominalizarea magistratului conservator să se îndepărteze cât mai mult posibil de judecătorii supremi numiţi de administraţia Obama, care provin cu precădere de pe coasta estică a Statelor Unite.

De asemenea, din echipa ocupată în procesul de selecţie a făcut parte vicepreşedintele Mike Pence, precum şi consilierul Don McGahn, şeful de cabinet Reine Priebus şi strategul-şef Steve Bannon.

Gorsuch a devenit cel mai tânăr magistrat nominalizat în ultimii 25 de ani pentru Curtea Supremă, anterior conservatorul Clarence Thomas a fost selectat pentru a deveni magistrat suprem în 1991, atunci când avea doar 43 de ani, prin decizia preşedintelui George H.W. Bush.

De asemenea, magistratul conservator a absolvit în 1991 Dreptul de la Universitatea Harvard, adică în aceeaşi promoţie cu Barack Obama.

Sute de persoane s-au adunat marţi noaptea în faţa Curţii Supreme pentru a protesta faţă de nominalizarea lui Gorsuch.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.