Spectacolul ”Micul Prinţ”, de Antoine de Saint-Exupéry, regizat de Alexandru Dabija, cu Dorina Chiriac în distribuţie, va fi jucat în premieră la Sala ”Radu Beligan” a Teatrului de Comedie din Bucureşti, miercuri, de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”«Micul Prinţ» şi-a depăşit condiţia de basm pentru copii şi intră într-o zonă filosofică, metafizică, mult mai profundă”, a spus Alexandru Dabija.

Alături de Dorina Chiriac, din distribuţia spectacolului mai fac parte: Bogdan Cotleţ, Valentin Teodosiu, Eugen Racoţi, Alexandru Bogdan, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, Alexandru Turcu, Sara Chifor, Miral Solcanu, Tudor Roşu şi Vlad Bazgă.

Mircea Cantor a realizat scenografia şi materialele video, iar muzica este semnată de Ada Milea.

”Am încercat să creez o avancameră unde să ne pregătim pentru magica lume a «Micului Prinţ», în care ne dăm jos hainele zilei, gândurile ce ne-au frământat. Intrăm într-un nou univers unde vedem nişte planete ciudate în loc de candelabre, unde vedem proiecţii video cu peisaje stranii şi unde auzim doi copii îmbrăcaţi în alb (un băiat şi o fată) în timp ce rostesc simplu: «Hoţii nu îţi ştiu ziua de naştere», «Cuşca e liberă, dar nu şi pasărea», «Focul s-a stins demult dar noi ne încălzim cu cuvintele», «Mâna mea e lingura ta, te hrăneşte»”, a spus Mircea Cantor.

Spectacolul ”Micul Prinţ” este realizat în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti.

Alexandru Dabija, născut în 1955 la Piatra-Neamţ, este unul dintre cei mai importanţi regizori români ai momentului. A fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ unde a debutat în 1976, cu spectacolul ”Un nou mod de a plăti vechile datorii”, de Philip Massinger, care i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor al anului. În cei 40 de ani de carieră a montat în întreaga ţară, atât texte clasice cât şi contemporane, fiind  distins cu numeroase premii.

În 1995 a primit premiul UNITER „Cel mai bun spectacol” pentru Orfanul Zhao, iar în 2010 a primit Premiul Uniter „Cea mai bună regie” pentru spectacolul Pyramus &Thisbe 4 You. În 2014 i-a fost dedicată secţiunea ''Personalităţi notorii ale teatrului românesc'', inaugurată în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Scenice — Bienala Teatrului ''Eugene Ionesco'' (BITEI) de la Chişinău.

Din anul 1991, Alexandru Dabija este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi a fost director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.