Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a anunţat, miercuri, la şedinţa de bilanţ pe 2016 că ministerul a trimis o scrisoare de intenţie guvernului american în vederea achiziţionării unei escadrile de avioane de luptă F-16, în condiţiile în care aliaţii europeni nu sunt dispuşi să vândă avioanele pe care le au, la standardele cerute de partea română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O vreme, asigurarea spaţiului aerian se va realiza în paralel cu aparatele F-16  şi Mig21 Lancer, dar va trebui să continuăm achiziţionarea de aparate F-16. Încă de la începutul anului am lansat o scrisoare circulară tuturor aliaţilor europeni care au în dotare aparate F-16, avioane care ar trebui să răspundă unor aşteptări ale noastre. Din motive care ţin de evoluţia mediului general de securitate, niciunul dintre aceşti aliaţi nu poate, la ora la care vorbim, să pună la dispoziţie o escadrilă de F-16", a spus Mihnea Motoc.

Ministrul Apărării a explicat că, în aceste condiţii, partea română s-a orientat spre discuţii directe cu guvernul producătorului avioanelor F-16.

"Ca atare, spre finalul anului, ne-am orientat spre discuţii directe cu guvernul producătorului, adică guvernul Statelor Unite, care, desigur, are viziunea cea mai cuprinzătoare a aparatelor disponibile şi urmează să punem cap la cap o ofertă pe care să o analizăm”, a adăugat Motoc.

Trei aeronave F-16 au intrat, în 15 decembrie, în dotarea Armatei române, după ce alte şase au fost recepţionate în septembrie de Ministerul Apărării. Ultimele trei avioane din cele 12 cumpărate din Portugalia vor fi livrate în cursul anului viitor, a anunţat MApN.

Primele şase aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România - cinci în simplă comandă şi una în dublă comandă, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R - au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe data de 29 septembrie, iar ultimele trei avioane din cele 12 cumpărate din Portugalia vor fi livrate în cursul anului 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.