Mii de persoane – grupuri de adolescenţi, părinţi cu copii, dar şi pensionari, unii dintre ei cu drapelul naţional tricolor în mâini, se perindă, joi, de Ziua Naţională a României, la Târgul de Crăciun, care a fost deschis la ora 10.00 în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, unde sunt întâmpinaţi de peste 200 de tineri costumaţi cu pelerine şi coifuri verzi de spiriduşi ai lui Moş Crăciun, de melodii în limba engleză cu tema sărbătorilor de iarnă, precum şi de arome îmbietoare de vin fiert cu scorţişoară şi cuişoare, fasole cu cârnaţi şi alte mâncăruri tradiţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce traversează ”la mica înţelegere” cu şoferii automobilelor care circulă în Piaţa Constituţiei şi scapă sau nu câteva injurii la adresa lor, scoţând aburi pe gură, vizitatorii târgului sunt întâmpinaţi de un grup de tineri costumaţi în spiriduşi ai lui Moş Crăciun, care le urează bun venit şi le oferă broşuri cu programul evenimentelor ce vor avea loc în târg, în timp ce alţi spiriduşi îi ignoră, fumând, navingând pe internet pe smartphone-uri şi făcând glume între ei.

Trecuţi de ”filtrul” spiriduşilor, unii dintre vizitatori rămân pe loc pentru a se hotărî în ce direcţie să se îndrepte sau pentru a-şi face selfie-uri, în timp ce alţii se reped la obiective precise – fie la una dintre cele peste 100 de căsuţe unde se vând, între altele, ornamente pentru brad şi cadouri de Crăciun, dulciuri, vin fiert şi ciocolată caldă, fie la patinoar, casa lui Moş Crăciun, carusel şi trenuleţ sau la zona gastronomică, unde pot servi mâncăruri tradiţionale, dar şi ”hot dog” şi ”fish and chips”.

Părinţii se îndreaptă de obicei către carusel, trenuleţ, patinoar şi casa lui Moş Crăciun, traşi cu forţă de copiii lor, îmbrăcaţi cu haine groase colorate şi cu capetele acoperite de căciuli sau fesuri care le cad pe ochi şi pe care le ridică nervoşi pentru a se încrunta la părinţi şi a le indica imperativ, cu degetul arătător sau cu o acadea colorată, obiectivul la care vor să ajungă.

”Am venit pentru carusel şi trenuleţ, e bucuria copiilor”, spune tatăl unei fetiţe din carusel pe care o strigă fluturând un steag atunci când ajunge în dreptul lui. Bărbatul spune că a fost şi la Parada militară de la Arcul de Triumf, unde nu a reuşit să vadă prea multe, din cauza aglomeraţiei. ”Fetiţa a văzut câteva avioane, că am urcat-o pe umăr”, spune el.

Un alt tată ai cărui copii sunt aşezaţi pe cai din carusel se declară încântat de ziua însorită şi apreciază târgul, pentru că este ”mai aerisit”. ”De mulţi ani nu am mai avut un 1 Decembrie cu soare. Târgul este OK până acum, este mai aerisit. Am venit să se distreze copiii. Principalele atracţii sunt caruselul şi trenuleţul”, spune el.

Patinoarul este ocupat de peste 20 de copii care sunt priviţi de părinţi sau de bunici, de pe margine. Intrarea este gratuită, la fel ca la orice altă atracţie din târg, organizatorii pregătind 200 de perechi de patine, de mai multe mărimi.

La Casa lui Moş Crăciun, deşi personajul va fi prezent începând din 10 decembrie până în Ajunul Crăciunului, vizitatorii se opresc să se fotografieze, mai ales în dreptul trăsurii şi a celor patru reni înhămaţi.

Târgul de Crăciun Bucureşti 2016 (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)
Târgul de Crăciun Bucureşti 2016 (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)

”Îmi place târgul, îţi dă acel sentiment de sărbătoare, dar aş fi vrut să văd mai multe lucruri locale, autohtone, de exemplu, dacă tot sunt spiriduşi aici, să fie şi un grup de colindători îmbrăcaţi în port tradiţional. Se pune prea mult accentul pe comercial. Am văzut hot dog, fish and chips şi, în plus, se aud melodii în limba engleză. Mi-ar fi plăcut să fie şi colinde în limba română”, spune un tânăr nemulţumit, după ce s-a fotografiat lângă reni, alături de un grup de prieteni.

Pe de altă parte, un cuplu de tineri apreciază târgul tocmai pentru că este autohton. ”Am văzut multe lucruri autohtone. Este foarte frumos. Nu am văzut prea multe influenţe străine. Am venit să ne plimbăm, în principiu, dar cred că o să cumpărăm nişte ornamente pentru brad, am văzut nişte globuri foarte frumoase”, au spus cei doi.

Un alt grup de tineri se fotografiază lângă bradul mare, încadrat de brazi mai mici, deocamdată neiluminaţi. ”Am venit să ne distrăm, să intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă”, spune un tânăr, în timp ce prietenii lui mai fac câteva fotografii, râzând, alături de un grup de spiriduşi. 

În centrul târgului sute de vizitatori înghit în sec şi aşteaptă la coadă pentru a cumpăra porţii de fasole cu cârnaţi, varză călită, sarmale şi mămăligă, mici, cârnaţi de Pleşcoi, tochitură, pomana porcului, plăcinte şi alte mâncăruri, multe dintre acestea cu preţul de 7 lei la 100 de grame. La una dintre tarabe, vizitatorii sunt serviţi de patru femei îmbrăcate în port naţional, cu şorţuri înflorate.

Târgul de Crăciun Bucureşti 2016 (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)
Târgul de Crăciun Bucureşti 2016 (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)

Alţi vizitatori ocolesc zona gastronomică şi se plimbă curioşi prin dreptul celor peste 100 de căsuţe, de unde îşi cumpără ceai cald, ciocolată caldă sau vin fiert, la preţul de 5 lei, kurtos kalacs, la preţul de 12 lei, admiră şi cumpără decoraţiuni de Crăciun realizate manual şi cadouri, precum bijuterii lucrate manual, cu preţuri care pornesc de la 5 lei, pentru o pereche de cercei în formă de fulg de nea sau magneţi de frigider cu mesaje precum ”Lasă-ţi inima să cânte”, ”Zâmbeşte” şi ”Fii iubire”.

O vânzătoare de bijuterii realizate manual spune că târgul de Crăciun este un eveniment important pentru ea, o altă ocazie la care vânzările cresc fiind Mărţişorul. Ea povesteşte că cele mai atractive obiecte de la standul ei sunt globuri pictate cu pisici, la preţul de 15 lei.

La alte căsuţe se găsesc pandantive în formă de dansatoare, la preţul de 40 de lei, broşe în formă de păpuşi îmbrăcate în port naţional, la preţul de 15 lei, dar şi decoraţiuni mai scumpe, precum o stea de mare sau o păpădie în globuri de sticlă, la preţul de 50 de lei.

Alte căsuţe atrag vizitatorii cu dulciuri de post, articole de marochinărie, vase din lut decorate, ii, vase de lemn şi alte obiecte tradiţionale, dar şi jucării, fesuri şi fulare cu motive de iarnă.

Târgul de Crăciun Bucureşti 2016 (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)
Târgul de Crăciun Bucureşti 2016 (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)

În târg este amplasată şi o scenă acoperită, cu un ecran în spate şi două în lateral, urmând ca mai mulţi artişti, precum Laura Lavric, Maria Dragomiroiu şi Dinu Iancu Sălăjanu să susţină recitaluri mai târziu, de la ora 19.45, respectiv de la ora 21.05 şi de la ora 21.35. Scena va mai fi ocupată, începând de la ora 17.20, de Fanfara Mezzo Forte, Corul de Copii Radio, Orchestra Naţională Valahia, dirijată de maestrul Marius Zorilă, Ansamblul Fabrica de Folclor.

În jurul orei 18.00, Primarul General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, va fi prezentă în târg şi va aprinde luminile festive.

Târgul va fi deschis până pe 30 decembrie şi poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 10.00 - 22.00. Casa lui Moş Crăciun va fi deschisă în perioada 1 - 24 decembrie, în intervalul orar 11.00 - 13.00 şi 17.00 - 22.00, iar Moş Crăciun va veni la târg între 10 şi 24 decembrie, în acelaşi interval orar.

Pe întreg parcursul evenimentului vor avea loc spectacole susţinute de ansambluri de datini şi obiceiuri din diferite zone ale ţării, grupuri de copii, grupuri de colindători, cântăreţi de muzică populară, artişti consacraţi şi trupe şi coruri cunoscute.

Între artiştii care vor mai urca pe scena din Piaţa Constituţiei se numără Cornelia şi Lupu Rednic, Nicolae Voiculeţ, Ducu Bertzi, Elena Gheorghe, Bosquito, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Bere Gratis, El Negro, Pasărea Rock, Simona Nae, Paula Seling, Marcel Pavel, Camioane în mulţime, Pact, Proconsul, Jazzapella, Gospel Moods, Nicu Alifantis, Viţa de Vie, Iris şi Ştefan Hruşcă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.