Preşedintele Raul Castro, liderii de stânga din America Latină şi zeci de mii de cubanezi de rând s-au strâns marţi seară în Plaza de la Revolution, pentru a-i aduce un omagiu lui Fidel Castro, în locul unde acesta a rostit discursuri pasionate şi lungi, în faţa unor mulţimi impresionante, în anii după ce a preluat puterea, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţii Mexicului, Ecuadorului, Boliviei, Venezuelei, dar şi Africii de Sud, precum şi lideri ai unor ţări mai mici, au rostit discursuri în onoarea lui Castro, care a murit vineri, la vârsta de 90 de ani.

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a lăudat Cuba lui Castro pentru realizările în domeniul educaţiei şi sănătăţii, precum şi pentru susţinerea oferită luptei pentru independenţă în Africa.

Castro va rămâne în istorie ca un “luptător măreţ, pentru ideea că săracii au dreptul să trăiască întotdeauna cu demnitate”, a spus Zuma mulţimii.

Mitingul a început cu proiectarea unor imagini alb-negru cu Castro şi alţi luptători de gherilă, pe un ecran imens, în timp ce pe fundal se auzea imnul naţional cubanez. Fratele mai mic al lui Castro şi succesorul său, preşedintele Raul Castro, salutat.

Mulţi dintre cei din piaţă au venit din proprie iniţiativă, însă mii au fost trimişi de Guvernul comunist, în condiţiile în care 80% dintre angajaţii din ţară lucrează încă la stat, în pofida consolidării sectorului privat de către Raul Castro.

Raul Castro a încheiat manifestaţia printr-un discurs în care le-a mulţumit liderilor lumii pentru laudele la adresa fratelui său, pe care l-a numit liderul unei revoluţii “pentru cei umili, făcute de cei umili”.

Presa cubaneză de stat scrie că o urnă cu cenuşa lui Fidel Castro este ţinută într-o sală din Ministerul Apărării, unde Raul şi liderii Partidului Comunist i-au adus un omagiu cu o seară înainte.

În cursul zilei, oamenii au stat ore la rând la cozi pentru a prinde un loc în Plaza de la Revolution, centrul puterii guvernamentale a ţării.

La Havana şi pe toată insula oamenii au semnat cărţi de condoleanţe şi un jurământ de loialitate faţă de proclamaţia din mai 2000 a lui Castro, care declara revoluţia o luptă fără sfârşit pentru socialism, naţionalism şi un rol important al insulei pe scena mondială.

“Simt o durere profundă, însă o mândrie imensă pentru că l-am avut aproape”, a spus Ana Beatriz Perez, o cercetătoare de 50 de ani din domeniul medical, care stătea la rând, deşi are nevoie de cârje. “Dispariţia sa fizică ne oferă puterea de a continua promovarea ideologiei sale. Aceasta nu va dispărea, pentru că suntem milioane”; a adăugat ea.

“Moartea sa este o nouă revoluţie”, a spus şi soţul ei, Fidel Diaz, care crede că mulţi vor fi impulsionaţi să “redescopere ideile comandantului pentru noile generaţii”.

Cărţi de condoleanţe au fost instalate în sute de locuri de pe insulă, iar Guvernul a îndemnat populaţia să îşi reafirme încrederea în sistemul socialist, cu un singur partid, care în ultimii ani a întâmpinat dificultăţi în a-şi menţine susţinerea de care s-a bucurat imediat după triumful revoluţiei din 1959.

După 10 ani în care succesorul lui Fidel, Raul Castro, o prezenţă destul de discretă, a condus Cuba, ţara se află din nou în centrul atenţiei lumii.

Urna lui Castro va fi dusă în următoarele zile într-un pelerinaj prin ţară, înainte de funeraliile ce vor avea loc duminică, la Santiago de Cuba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.