Mai mulţi lideri ai lumii sunt aşteptaţi marţi la Havana pentru a participa la un marş de comemorare a liderului revoluţionar Fidel Castro, care a doborât regimul dictatorului Fulgencio Batista şi a pus bazele unui stat comunist sub pragul Statelor Unite. Printre liderii care vor participa la marş se numără aliaţi regionali, dar şi din ţările emergente, precum Evo Morales din Bolivia, Nicolas Maduro din Venezuela, precum şi preşedintele din Zimbabwe şi Jacob Zuma din Africa de Sud, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fidel Castro a fost admirat de-a lungul vieţii sale de stângişti, dar şi de liderii din statele în curs de dezvoltare, care l-au considerat un campion revoluţionar al celor săraci. Însă,acesta şi-a trăit viaţa ca inamicul americanilor, un dictator care i-a asuprit pe cubanezi şi a ruinat o economie prosperă pin aplicarea principiilor socialismului.

Însă pentru mulţi lideri latino-americani şi africani, revoluţionarul cubanez a rămas un simbol al rezistenţei tenace în faţa imperialismului şi un campion al celor săraci, după ce a reuşit să elimine o dictatură sprijinită de Statele Unite.

În vreme ce alţii continuă să-l condamne drept un tiran, care i-a asuprit pe cubanezi.

Cuba a anunţat nouă zile de doliu naţional după moartea lui Fidel Castro, care vor include un marş de comemorare în Piaţa Revoluţiei.

Printre liderii aşteptaţi să participe la marşul de comemorare se numără preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi bolivianul Evo Morales.

De asemenea, sunt aşteptaţi şi mai mulţi preşedinţi africani, printre care se numără Robert Mugabe din Zimbabwe şi Jacob Zuma din Africa de Sud. În timpul vieţii, Nelson Mandela i-a mulţumit în repretate rânduri liderului revoluţionar Fidel Castro pentru eforturile depuse în încercarea de a pune capăt apartheidului din Africa de Sud.

Însă, puţini lideri din cele mai puternice state ale lumii au ales să se îndrepte spre insula din Caraibe, iar mai mulţi îşi vor trimite un reprezentant pentru a-şi arăta respectul faţă de Fidel Castro. O delegaţie canadiană şi una rusă au pornit deja spre Havana.

Toate şcolile şi instituţiile de stat vor fi închise marţi, pentru ca locuitorii să participe fără nicio grijă la marşul de comemorare şi la alte activităţi organizate în onoarea lui Castro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.