Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, legat de decizia de a nu invita la parada militară şi la recepţia organizate de 1 Decembrie ”persoane cu probleme penale”, că de Ziua Naţională trebuie date semnale puternice că la vârful statului se promovează curăţenia în politică. El a mai spus că nevinovăţia este un principiu pe care cu toţii îl respectăm, dar că politicienii care au probleme cu justiţia, vinovaţi sau nu, trebuie să facă un pas înapoi până îşi rezolvă aceste probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este Ziua Naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 Decembrie, nu dorim doar să omagiem trecutul, ci şi să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor Uniunii Europene, pe valorile NATO şi toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept. Şi atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice, lesne de înţeles, şi de cetăţeanul simplu, şi de diplomatul titrat, că de la vârful statului se promovează curăţenia politică", a declarat preşedintele, răspunzând unei întrebări legate de decizia sa de a nu invita ”persoane cu probleme penale” la parada militară şi la recepţia organizată la Palatul Cotroceni, de Ziua Naţională a României.

Preşedintele a spus că "această nevinovăţie este un principiu pe care cu toţii îl respectăm, dar politicienii care au probleme cu justiţia, vinovaţi sau nu, fac un pas înapoi până îşi rezolvă problemele". Iohannis a precizat că "la vârful politicii" acţionează şi alte criterii decât cel privind prezumpţia de nevinovăţie.

"Este o cutumă în toate statele democratice din Europa, din zona Nord-Atlantică, că politicienii care au probleme de rezolvat cu justiţia, indiferent că sunt vinovaţi sau nevinovaţi, fac un pas înapoi până când îşi rezolvă problemele, după care, dacă trece un anumit timp, pot reveni în prim-planul politicii. La noi această cutumă încă nu este bine cunoscută şi nu este bine respectată. Pentru a acoperi această lacună cutumiară, am hotărât să fac invitaţiile aşa cum bine ştiţi", a explicat preşedintele.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat, săptămâna trecută, la Palatul Cotroceni, că atât la parada militară care va fi organizată de Ziua Naţională a României la Arcul de Triumf, cât şi la recepţia organizată de şeful statului la Palatul Cotroceni nu au fost invitate ”persoane cu probleme penale”. Ea spunea că la parada militară au fost invitate 600 de persoane, iar la recepţie - 500 de persoane.

Decizia privind neinvitarea politicienilor cu probleme în justiţie a provocat mai multe reacţii critice. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Realitatea TV, că preşedintele Klaus Iohannis ”a făcut o greşeală uriaşă” în această privinţă, în timp ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a dorit să comenteze decizia. "Nu vă răspund nimicuţ, nimicuţ", s-a adresat el jurnaliştilor.

Iohannis: MApN i-a adresat o invitaţie specială Gabrielei Firea, pe care primarul general a interpretat-o inelegant

 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că MApN i-a adresat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, o "invitaţie specială" la parada de 1 Decembrie, ca recunoaştere a contribuţiei la deblocarea situaţiei privind Arcul de Triumf, iar ea a interpretat "inelegant" gestul Ministerului.

"În pregătirea evenimentelor de 1 Decembrie, au apărut, cum e destul de frecvent la noi, probleme. Bunăoară, s-a pus problema că din noiembrie unde să se ţină parada. Arcul de Triumf a fost bine împachetat de constructori, iar Piaţa Constituţiei a fost deja dată unor organizatori pentru un târg de Crăciun, şi atunci opţiunile au devenit foarte puţine. MApN a dorit să organizeze exemplar aceste manifestări şi am fost de acord ca toată lumea să se implice în rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf pentru a permite organizarea paradei acolo", a explicat Klaus Iohannis.

El a menţionat că, printre cei care s-au implicat, s-a aflat şi primarul general, Gabriela Firea, "care a contribuit la deblocarea situaţiei". Cu toate acestea, MApN - care a dorit să îi "recunoască materitele" - i-a adresat "o invitaţie specială la parada", lucru făcut cu ştiinţa sa.

"Faptul că domna primar general a interpretat aşa cum a interpretat invitaţia mi se pare inelegant", a spus Iohannis.

El nu a comentat şi neinvitarea Gabrielei Firea la recepţia de la Palatul Cotroceni.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la RTV, că la parada de Ziua Naţională se va afla în public, alături de bucureşteni, şi nu la tribună, pentru că nu a fost invitată oficial şi a anunţat că la ora 19.00, în Piaţa Constituţiei, va porni iluminatul festiv.

Primarul general a spus că se va afla de Ziua Naţională la parada naţională, dar nu la tribuna oficială, unde nu a fost invitată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.