Preşedintele american Barack Obama a graţiat pentru ultima dată curcani înainte de Ziua Recunoştinţei, într-o ceremonie organizată miercuri la Casa Albă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi nepoţi ai lui Obama, Austin şi Aaron Robinson, i s-au alăturat acestuia la ceremonia din Rose Garden, spre deosebire de anii trecuţi, când alături de şeful statului au stat cele două fiice ale sale, Sasha şi Malia. “Nu au mai putut să suporte glumele mele – s-au săturat”, a spus liderul de la Casa Albă.

Anul acesta, cele două păsări norocoase, botezate Tater şi Tot, au ajuns la Washington din Iowa.

“Haideţi să terminăm cu acest lucru, pentru că toată lumea ştie că traficul de Ziua Recunoştinţei poate enerva pe oricine”, a glumit Obama.

“Vreau să oferim recunoaştere pentru un moment măreţilor curcani care nu au fost atât de norocoşi, care nu au prins trenul spre libertate. Care şi-au înfruntat soarta cu curaj şi sacrificiu şi au dovedit că nu sunt găini (laşi – n.r.)”, a adăugat el.

Cu nostalgie, preşedintele le-a mulţumit americanilor în numele familiei sale, pentru că au avut încredere în el. “Avem mult mai multe în comun decât ce ne divizează”, a subliniat el.

Tater şi Tot au crescut în nord-vestul Iowa, la ferma unei familii din Domino. Federaţia Naţională pentru Curcani a oferit fermei 25 de curcani în vârstă de şase săptămâni în august, pentru ca proprietarii să doneze Casei Albe două dintre păsări în noiembrie.

Cele 25 de păsări s-au bucurat de tratament preferenţial, fiind hrănite cu mâna, spălate şi ascultând muzică rock în surdină.

Cu toate acestea, 15 dintre ei au murit. Restul de 10 au fost antrenate pentru a şti cum să se comporte în timpul ceremoniei prezidenţiale.

Biroul pentru Ferme a ales două păsări dintre cei 10 finalişti. Curcanii au fost botezaţi apoi de copiii de la o şcoală.

Cei doi curcani iertaţi de la tăiere vor fi trimişi la centrul “Gobblers Rest” (Refugiul Curcanilor) de la Universitatea Virginia Tech, unde vor fi îngrijiţi de studenţii de la Facultatea de Agronomie.

Tater şi Tot se adaugă unui şir lung de curcani graţiaţi de preşedinte. Primul preşedinte care a scăpat păsări de la a deveni mâncare de Ziua Recunoştinţei ar fi fost Abraham Lincoln. Potrivit folclorului, fiul cel mic al lui Lincoln i-ar fi cerut tatălui său ca unul dintre curcanii pe care îi crescuse şi pe care îl iubea să nu fie tăiat pentru cina festivă.

Însă Federaţia Naţională pentru Curcani a început oficial să furnizeze curcani familiei prezidenţiale în 1947, în timpul administraţiei Truman. Truman nu a iertat, însă, pasărea de la tăiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.