Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei News.ro, că formaţiunea sa îşi propune un scor de cel puţin 10% în alegerile parlamentare, dar sondajele interne arată că încă nu au atins acest obiectiv. Indiferent de rezultate, însă, spune Traian Băsescu, PMP se consideră "îndreptăţit" să dea prim-ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul preşedinte vorbeşte, în interviul acordat News.ro, despre campania sa pentru funcţia de senator şi motivele pentru care a decis să revină în politică, dar şi despre planurile pe termen scurt ale PMP. Obiectivul este să obţină cel puţin 10% în alegerile parlamentare şi să fie partidul care să dea noul prim-ministru.

Traian Băsescu vorbeşte şi despre politica de alianţe a partidului său, refuzând orice colaborare cu PSD, însă lăsând uşa deschisă PNL. Cu toate acestea, Băsescu îl critică pe premierul Dacian Cioloş, considerând că nu se comportă cinstit prin neparticiparea la alegeri. În ceea ce priveşte o eventuală desemnare a lui Liviu Dragnea ca premier, fostul şef al statului afirmă că într-o ţară cu 21 de milioane de locuitori se poate găsi o persoană care nu a fost condamnată.

În ceea ce priveşte relaţia cu Elena Udrea, el o consideră un competitor pentru PMP şi nu crede că aceasta va reveni în partid. Legat de reproşurile privind susţinerea acordată acesteia, Traian Băsescu argumentează că i-a susţinut şi pe Roberta Anastase, şi pe Gheoghe Falcă.

Despre Victor Ponta crede că are şanse să rămână în politică, dar trebuie să-şi rezolve problema cu instanţele.

Lui Băsescu i se pare legitimă solicitarea PSD de a i se pune la dispoziţie softul pentru alegeri.

Faţă de preşedintele Klaus Iohannis are o părere mai bună, considerând că devine un şef de stat din ce în ce mai bun, pe măsură ce trece timpul, pentru că aceasta este o funcţie în care te perfecţionezi pe parcurs.

Liderul PMP vorbeşte şi despre cetăţenia sa moldovenească, avertizându-l pe Igor Dodon în legătură cu intenţia de a i-o retrage.

Băsescu prezintă şi programul de guvernare al PMP, în care sunt incluse măsuri precum alocaţii mărite, dar condiţionat de prezenţa copiilor la şcoală, pentru ca banii să nu mai fie cheltuiţi de părinţi în "cârciumă", dar şi măsuri privind sistemul sanitar şi infrastructură.

Prezentăm interviul integral acordat de Traian Băsescu:

Reporter: Domnule preşedinte, candidaţi pentru un post de parlamentar. De ce şi cum aţi luat această decizie?

Traian Băsescu: Povestea este mai lungă, dar până la urmă, după cum aţi văzut, după ce mi-am terminat mandatul am stat vreo 3-4 luni şi nu am făcut nimic. În schimb, se vorbea de mine pe toate televizoarele şi pe cât posibil rău. Atunci am luat decizia să revin în politică, măcar să-mi apăr cele două mandate. În mod firesc m-am înscris în PMP şi de aici decurg toate. Pe de altă parte, am acumulat o experienţă incredibil de mare. Eu cred că niciun om politic activ din România nu are o asemenea experienţă. Vorbim de experienţa participării la cinci guverne, ca ministru al Transporturilor, experienţa Primăriei Generale a Capitalei, experienţa adunată în 10 ani în funcţia de preşedinte. Toate aceastea m-au făcut să ajung la concluzia că această experienţă trebuie împărtăşită, trebuie utilizată chiar pentru ţara mea, pentru că pe spinerea, între ghilimele, a poporului român am acumulat această experienţă uriaşă. E păcat să nu dau înapoi ce am învăţat.

Reporter: Ce aşteptări să aibă oamenii de la parlamentarul Traian Băsescu?

Traian Băsescu: Cred că vor fi foarte exigenţi cu mine, dar întâi aş vrea să stabilim unde candidez. Candidez pentru funcţia de senator în Bucureşti, pe listele PMP, şi nu îmi e ruşine să candidez la Bucureşti. Aş aduce aminte că, la începutul mandatului meu, în 2000, Bucureştiul arăta ca un bazar uriaş. A trebuit să demolez 43.000 de chişcuri, pentru a readuce oraşul şi reţeaua lui comercială la un standard acceptabil. Am făcut programul de modernizare a 750 de puncte termice. 16 nu au putut fi modernizate din motive tehnice, dar sunt 750 de puncte termice modernizate, automatizate. Am făcut contorizarea la scara blocurilor, dacă vă aduceţi aminte. Era o mare problemă cu împărţirea facturii. Faptul că s-a făcut acel program în care toate scările de bloc sunt contorizate a generat însă probleme RADET, pentru că nu s-a mai putut încărca factura cetăţenilor cu pierderile de pe traseu. Nu mi-e ruşine nici cu linia 41, şi nici cu pasajul Basarab, pentru care m-am bătut vreo 3 ani ca să obţin aprobarea Consiliului (CGMB – n.r.). Aş mai spune un lucru care pare greu de observat: am avut un program în care am schimbat 120 de kilometri de linie de tramvai. Vă aduceţi aminte că deşteptarea în Bucureşti o dădeau tramvaiele, că erau cupoanele de şină şi făcea tramvaiul “tam-tam-tam-tam”. La cinci dimineaţa se dădea deşteptarea în toate cartierele pe unde trece tramvaiul. Am înlocuit 120 de kilometri de şină de tramvai pe un sistem modern, şină sudată şi pe suspensie elastică, ceea ce a făcut ca tramvaiul Bucureşti să devină silenţios. Sunt multe altele. Proiectul prin care am pus în funcţiune staţia de epurare de la Glina. Bucureştiul deversa toată canalizarea în Argeş şi din Argeş în Dunăre. E, acum avem o staţie de epurare care este extrem de utilă pentru mediu. Am amintit doar câteva şi consider că prin ceea ce am făcut ca primar candidatura mea ca senator de Bucureşti este legitimă.

Reporter: Ce să se aştepte cetăţenii din Bucureşti că veţi face pentru ei din funcţia de senator?

Traian Băsescu: Bucureştiul are o problemă gigantică. Eu am proiectul Legii Bucureştiului Metropolitan. Această problemă gigantică se numeşte traficul şi oricâte pasaje subterane am face la intersecţii, traficul va deveni tot mai sufocant în Bucureşti. Soluţia este Bucureştiul Metropolitan, adică includerea în Bucureşti a judeţului Ilfov, ceea ce va permite ca într-un timp stabilit de municipalitate toţi furnizorii de trafic major să se mute la periferia Bucureştiului Metropolitan. Sigur, către capete de trasee de metrou, către capete de trasee RATB, către terenuri libere, către ieşirile pe autostrăzi, fie că vorbim de autostrada spre Ploieşti sau autostrada spre Constanţa. Această mutare trebuie începută cu hipermarketurile, în primul rând, toate cele care generează trafic. Eu nu spun că nu au parcări, dar până ajung în parcare aceste maşini generează un trafic formidabil. Trebuie să li se dea cinci ani să-şi mute hipermarketurile la limita teritorială a Bucureştiului Metropolitan. E un exemplu, dar sunt multe alte.

Reporter: Şi puteţi încerca să faceţi acest lucru printr-un proiect de lege?

Traian Băsescu: Printr-o lege, prin Legea Bucureştiului Metropolitan. Eu am proiectul de lege gata, încă din timpul mandatului de primar general.

Reporter: O să fie primul proiect pe care o să îl depuneţi la Senat, în cazul în care ajungeţi parlamentar?

Traian Băsescu: Categoric va fi unul din primele proiecte pe care le voi depune şi le voi susţine, ca iniţiative legislative.

Reporter: Mai aveţi şi alte proiecte, care sunt deja făcute sau care sunt în curs?

Traian Băsescu: Legea Sănătăţii. O am făcută. A fost depusă de PMP la Parlament şi respinsă şi de PNL, şi de PSD şi, de asemenea, cu aviz negativ de la Guvernul Cioloş. Sigur că este o lege care prevede cinci etape de implementare. Implementarea ar dura circa şase ani, dar România nu mai poate merge înainte cu acest sistem de sănătate, care este din timpul lui Stalin – aşa s-a organizat Sănătatea în vremea comunismului – şi care nu mai corespunde nici nevoilor populaţiei, nici chiar nevoilor sistemului, pentru că şi oamenii din sistem sunt loviţi. Uitaţi-vă că un medic este plătit ca orice bugetar, cu 2.800 de lei pe lună, ca să te opereze pe inimă. Nu se poate. Medicii trebuie să devină angajaţi cu contract ai spitalului, să fie remuneraţi în funcţie de nişte tarife, iar spitalele trebuie să devină fundaţii ale statului, ceea ce le va permite să facă împrumuturi la bănci. În momentul de faţă, spitalele din România au statutul unei şcoli. Nu pot împrumuta bani, strict ceea ce primesc de la Casa de Sănătate şi de la bugetul de stat. Ori, spitalele trebuie lăsate să se dezvolte. De bună seamă, această lege vizează şi concurenţa, pentru că Casele judeţene de Sănătate vor face contracte pe patru ani, pe cinci ani, cu spitalele, iar dacă pacienţii nu sunt mulţumiţi de serviciile prestate, contractul următor se va face cu alt spital. Deci se introduce concurenţa şi remunerarea corectă a medicilor.

Reporter: În ceea ce priveşte PMP, care ar fi scorul pe care şi-l propune la parlamentare. Domnul Steriu vorbea despre 40 de mandate, ceea ce ar însemna cam 10%.

Traian Băsescu: Nu aş număra în mandate, eu sper ca pe fondul campaniei să obţinem un rezultat cu două cifre.

Reporter: Adică peste 10%.

Traian Băsescu: Undeva în acea zonă.

Reporter: Cum staţi în sondajele interne?

Traian Băsescu: În unele mai bine, în unele mai rău.

Reporter: În cele ale PSD sunteţi undeva la 5%.

Traian Băsescu: În ale PSD, şi ale PNL.

Reporter: În ale PMP aveţi două cifre?

Traian Băsescu: Nu încă, dar ne apropiem, în creştere faţă de măsurătorile de dinainte de campanie.

Reporter: Care ar fi partidul care concurează PMP?

Traian Băsescu: În primul rând ALDE şi PNL.

Reporter: Alina Gorghiu spunea că PMP este un partid cu care se bate pe electorat. Sunteţi un adversar al PNL în ceea ce priveşte electoratul?

Traian Băsescu: Eu sunt un adversar natural al PSD şi PNL. Gândiţi-vă că aceste două partide au participat la suspendarea mea, şi în 2007 şi în 2009. PNL a preferat să îl susţină în 2009, în turul al doilea, pe Mircea Geoană, nu pe mine. În ceea ce mă priveşte, pentru mine sunt adversari şi unii, şi alţii.

Reporter: În cazul în care nu intraţi în Parlament, aveţi vreun plan pregătit de pe acum pentru partid?

Traian Băsescu: Nu am plan B, nu îl iau în considerare, nu se poate ca PMP să nu intre în Parlament.

Reporter: Gândiţi nişte alianţe post-electorale?

Traian Băsescu: Nu gândesc nimic legat de alianţe acum. Ce pot spune însă cu certitudine este că nu vom face niciun fel de alianţă cu PSD.

Reporter: Dar cu PNL?

Traian Băsescu: Am spus că exclud varianta PSD. În ce ne priveşte, considerăm că suntem îndreptăţiţi să dăm prim-ministru al Guvernului, indiferent care ar fi scorul pe care îl vom înregistra după alegeri. Mă gândesc la un scor eligibil, cu intrarea în Parlament.

Reporter: Alina Gorghiu spunea că sunteţi un “produs expirat” şi că niciodată nu va face PNL alianţă cu PMP.

Traian Băsescu: Dacă aţi putea să îmi spuneţi cu ce se ocupă doamna?

Reporter: Este preşedinte de partid.

Traian Băsescu: Doamna Gorghiu? Şi îşi permite să vorbească aşa despre unul care a câştigat de două ori Primăria Capitalei, de două ori funcţia de preşedinte al României? Mă rog, chestii de educaţie.

Reporter: Mai multe partide, inclusiv ALDE, şi-au desemnat un premier al partidului, în cazul în care câştigă alegerile. Aveţi şi dumneavoastră?

Traian Băsescu: Da, foarte corect. Eu sunt cel desemnat să fie prim-ministru în cazul în care PMP va intra într-o coaliţie de guvernare, dar mai important decât faptul că putem discuta un prim-ministru pentru după guvernare, mai important mi se pare să avem un prim-ministru desemnat în campanie, pentru că s-ar putea organiza dezbateri cu cei pe care partidele îi consideră buni pentru funcţia de prim-ministru, din care electoratul să înţeleagă ce vrea fiecare partid de la cea mai autorizată figură a partidului. Aşa, fără să îţi declari o intenţie de prim-ministru parcă şi campania este mai săracă.

Reporter: Consideraţi că faptul că PSD nu şi-a anunţat un premier face mai greu pentru electorat să aleagă partidul pe care vrea să îl voteze?

Traian Băsescu: Categoric, da. Chiar dacă văd că domnul Dragnea face eforturi majore să prezinte tabele, tabelaşe, multe din ele fără suport în realitatea bugetară a României, totuşi PSD nu-şi declară intenţia de nominalizare a prim-ministrului, ceea ce e rău pentru campanie.

Reporter: Credeţi că ar putea Liviu Dragnea să fie premierul PSD până la urmă?

Traian Băsescu: O să fiu foarte cinstit. Suntem o ţară de 21 de milioane de locuitori. Se poate găsi şi un prim-ministru care nu a fost condamnat, din 21 de milioane. Nu cred că cel mai bun lucru este să punem un om care a avut o condamnare, fie ea şi cu suspendare.

Reporter: Varianta de premier a PNL, Dacian Cioloş, cum o vedeţi?

Traian Băsescu: Incorectă. Ştiţi cum e? E ca unul care stă în tribună la un meci de tenis, se uită cum merge mingea, şi, la sfârşit, în loc să se dea cupa câştigătorului din teren, se înmânează unuia din tribune. E caraghios.

Reporter: Dumneavoastră l-aţi susţine, ca partid, pe Dacian Cioloş premier?

Traian Băsescu: Nu. PMP, cu cei 8 parlamentari pe care îi avea, a votat împotriva investitirii Guvernului Cioloş, ca idee de Guvern tehnocrat, iar ce face Dacian Cioloş acum nu e cinstit. El vrea să fie prim-ministru, nu vrea să se bage în ceea ce el consideră a fi mizeria politică şi trebuie spus că nu poţi să mănânci griş cu lapte şi să nu ţi se scurgă pe lângă.

Reporter: Dacă se ajunge în Parlament cu varianta Cioloş premier, PMP nu va vota?

Traian Băsescu: N-aş fi de acord, măcar şi pentru incorectitudinea cu care se manifestă în timpul acestei campanii. Spune că nu vrea partide, dar face campanie pentru PNL. E incorect.

Reporter: Dar din Guvernul dânsului vedeţi oameni capabili care ar putea să rămână sau ar trebui să rămână şi după alegeri?

Traian Băsescu: Nu cred în Guvern tehnocrat. Pentru mine, valoarea este zero a unui astfel de Guvern. Chiar ei s-au autodefinit ca fiind Guvernul zero şi zero rămâne. Le observ tupeul miniştrilor, agresivitatea miniştrilor, capacitatea de propagandă a miniştrilor lui Cioloş, dar în spatele lor e un hău. Şi de experienţă de guvernare, şi de cunoştinţe legate de sistemele pe care le conduc. Uitaţi-vă la sănătate. Tot timpul auzim: nu mai sunt vaccinuri pentru bebeluşi.

Reporter: Asta le auzim de 25 de ani, nu este o chestiune a Guvernului tehnocrat.

Traian Băsescu: Staţi puţin. Ei au spus că sunt mai buni decât politicienii, ori lucrurile s-au acutizat în timpul lor. Dacă spunem că aducem miniştri mai buni decât miniştrii tehnocraţi, care sunt mai buni decât miniştrii politici, mă aşteptam ca măcar una din probleme să fie rezolvată în sistemul de sănătate.

Reporter: PMP are un Guvern din umbră pregătit sau măcar câţiva oameni pregătiţi pentru Guvern?

Traian Băsescu: Îl avem pe Steriu, care e excelent la Agricultură, îl avem pe Cristi Diaconescu, care e un excelent ministru de Externe, îl avem pe Siegried Mureşan, care poate fi un excelent ministru pentru Fondurile Europene, pentru că şi conduce comisia de buget a Parlamentului European.

Reporter: Credeţi că ar veni în ţară, ar renunţa la mandatul de europarlamentar?

Traian Băsescu: Nu ştiu deocamdată, că noi nu facem guverne prin birouri acum, dar îl avem pe Eugen Tomac, care va fi un excelent ministru al Reunificării Ţării.

Reporter: Doamna Udrea candidează pentru un mandat de deputat. Credeţi că are şanse ca independent în Bucureşti? Are nevoie de 3,5% din voturile total exprimate.

Traian Băsescu: Eu nu subestimez capacitatea doamnei Udrea de a împărţi lumea în două, între cei care o urăsc şi cei care ţin la ea, şi eu cred că are şanse.

Reporter: O veţi susţine în vreun fel?

Traian Băsescu: Nu am cum.

Reporter: Este cumva un contracandidat al PMP.

Traian Băsescu: Aşa este, dar nici nu pot să-i ceri un om care decide să candideze să nu candideze.

Reporter: Mai are vreo relaţie Elena Udrea cu PMP?

Traian Băsescu: Nu.  A încheiat tot ce a avut.

Reporter: Ar putea reveni în PMP vreodată?

Traian Băsescu: Nu cred. Nici nu cred că o mai interesează.

Reporter: Mulţi vă reproşează că aţi susţinut-o prea mult pe Elena Udrea în cariera politică. Aveţi ceva să vă reproşaţi?

Traian Băsescu: Nu e singura. Am susţinut-o şi pe Roberta Anastase, l-am susţinut şi pe Falcă, l-am susţinut şi pe Scripcaru. L-am susţinut şi pe Vâlcov. Pe mulţi am susţinut în carieră.

Reporter: Victor Ponta mai are vreo şansă să rămână în politică? Să aibă vreo funcţie?

Traian Băsescu: Are şanse să rămână în politică, dar trebuie să-şi rezolve problema cu instanţele,  cu procesele. Deci, trebuie să-şi găsească rezolvări la probleme pe care le are.

Reporter: PSD a cerut de la BEC să i se pună la dispoziţie aplicaţiile care sunt folosite la alegerile parlamentare, care distribuie mandatele. Cum vedeţi această solicitare şi dacă PMP ar solicita acest lucru?

Traian Băsescu: Cred că e legitimă.  Nouă nu ne-a dat prin cap să solicităm softul. E suficient dacă l-a solicitat PSD, pentru că în mod categoric trebuie pus la dispoziţie şi explicat public, eventual, cum funcţionează partea de redistribuire.

Reporter: PMP îşi va desemna un reprezentant în MAI, aşa cum a spus Cioloş că poate să-şi trimită fiecare partid reprezentant în MAI, pentru supravegherea alegerilor parlamentare?

Traian Băsescu: Nu. Avem reprezentanţi în secţii de votare, acolo unde avem, la numărătorea voturilor, avem reprezentanţi în BEC. La MAI de ce să trimit reprezentanţi? Să văd cine pe cine bate? Nu ne interesează.

Reporter: Aveţi o deplasare în Republica Moldova.

Traian Băsescu: O întrunire cu cetăţeni care vor vota. Cu cetăţeni români, pentru că acolo am şi de susţinut un candidat al nostru. Numai cu cei care votează şi plec imediat înapoi.

Reporter: Preşedintele Dodon a spus că va retrage cetăţenia.

Traian Băsescu: Aş spune cam ce i-a spus ministrul Apărării lui Dodon: el pune degetul pe diverse butoane, să vadă dacă se frige sau nu. Ăsta e un buton pe care se va frige, dacă apasă pe el.

Reporter: Cum vedeţi alegerea lui Dodon în Republica Moldova?

Traian Băsescu: M-aş uita la partea plină a paharului. 48% din cetăţenii Republicii Moldova au votat pentru candidatul pro-vest, deci s-a produs o mutaţie extraordinară. Trebuie să recunoaştem că acesta este un vot extrem de semnificativ. În 2015, dacă se atingea procentul de 3 pentru unionişti şi circa 10% pentru cei care voiau către UE. În momentul de faţă – şi asta ne arată că a evoluat mentalitatea oamenilor din Republica Moldova – avem confirmarea că 48% din ei sunt cel puţin pro-europeni, dacă nu şi pro-români.

Reporter: Credeţi că avea Maia Sandu mai multe şanse dacă la secţiile de votare din diaspora erau disponibile mai multe buletine de vot?

Traian Băsescu: Cred că da, pentru că în diaspora ea a obţinut 95% din voturi. În mod categoric avea şanse mai mari, pentru că diferenţa de voturi este de vreo 70.000 între Dodon şi Maia Sandu.

Reporter: Domnul preşedinte Iohannis a împlinit doi ani de mandat. Cum vedeţi aceşti doi ani, dacă aveţi ceva să-i transmiteţi, dacă a făcut ceva greşit, dacă aţi fi făcut dumneavoastră altceva în locul dânsului?

Traian Băsescu: N-aş compara preşedinţii între ei. Fiecare preşedinte are responsabilitatea lui. E perioada de stagiatură pe funcţie, pentru că nu există o şcoală de preşedinţi. Pe măsură ce o să treacă timpul, o să devină tot mai bun.

Reporter: Aveţi încredere că o să devină tot mai bun?

Traian Băsescu: Oricine e acolo devine mai bun pe măsură ce trece timpul. E ca vinul preşedintele, cu cât se învecheşte cu atât e mai bun. Dacă obţine al doilea mandat, va fi mai bun decât în primul mandat. Acolo este locul în care înveţi foarte bine statul. Nu ai ce să faci prea multe. Executivul este cel care gestionează reformarea statului, dar îl înveţi şi ştii toate păcatele din acea funcţie.

Reporter: Din experienţa dvs. de preşedinte, credeţi că numirea Guvernului este un pas dificil pentru Iohannis? Aţi fost şi dvs. în situaţia de a pune Guvern de la partidul...

Traian Băsescu: Este (un pas dificil – n.r.). Nu vom fi într-o astfel de situaţie, nu va fi un partid cu 50%+1 şi atunci preşedintele va trebui să decidă dacă vrea un Guvern partener, cum să acţioneze pentru a-l avea. Inexistenţa unui partid cu 50% îi dă această marjă preşedintelui. Să vedem. Eu aş juca în aşa fel încât să am un Guvern partener, pentru că am văzut tot din experienţă ce se întâmplă când ai Guvern care nu ţi-e partener, am avut patru ani guvernarea cu Tăriceanu, trei ani cu Victor Ponta. Iată, şapte ani din 10 în care am avut Guverne ostile. Miza unui preşedinte, să aibă un Guvern partener, împreună cu care să-şi realizeze şi priorităţile mandatului lui este uriaşă.

Reporter: Îl mai vedeţi pe domnul Tăriceanu premier? ALDE l-a desemnat.

Traian Băsescu: Deocamdată este foarte bine că ALDE trimite un cap care la dezbatere să spună eu sunt premierul. Că va fi sau nu va fi, vom vedea, dar are un om care poate să suţină priorităţile.

Reporter: Ne puteţi spune câteva puncte din programul de guvernare al PMP, cele mai importante?

Traian Băsescu: Sunt câteva vitale. Sunt sectoarele în care vizăm probleme de sisteme, probleme structurale ale ţării, şi aici cel mai mare risc este natalitatea negativă pe care o are Românie. Asta înseamnă că, în 2050, pe analizele făcute, vom rămâne doar 16 milioane, dintre care peste 30% populaţie peste 65 de ani. Atunci România va trebui să ia foarte repede nişte decizii care se vor proiecta decenii de acum înainte. Prima opţiune ar fi să găsească formulă să stimuleze familiile să aibă copii. Sunt de acord că s-a revenit la 85% din ultimul salariu pentru perioada de 2 ani, concediu de creştere a copilului, dar categoric nu e suficient şi văd asta din familia mea. Ioana are un băieţel, Elena are doi copilaşi. Trebuie dezvoltat rapid un sistem de creşe şi grădiniţe, că altfel degeaba se duce mama la serviciu, va trebui să dea toţi banii, în loc să îi folosească pentru copil, îi da la o bona, la o guvernantă, la ce-i dă ca să nu rămână copilul singur. Sau, în lipsa creşelor şi a grădiniţelor, mama renunţă să revină în câmpul muncii, ceea ce e la fel de rău, pentru că e forţă de muncă tânără. Aici ar fi o prioritate, creşe, grădiniţe. Avem Legea sănătăţii, despre care am spus. Trebuie reaşezată pe temelii noi, toată structura de sănătate a României. Avem educaţia. Uitaţi-vă la ultima evaluare, la copiii de 15 ani, sunt 42% analfabeţi funcţional, adică nu înţeleg ce au citit la prima citire. Mai adăugaţi la acest lucru faptul că în ultimii ani a crescut abandonul şcolar. 19,1% este abandonul şcolar în România. Puteţi să proiectaţi viitorul României peste 20 de ani în condiţiile în care 42% dintre copii sunt analfabeţi funcţionali, iar 19,1% la au abandonat şcoala¬? Numai să facem un exerciţiu, să proiectăm România peste 20 de ani. E un dezastru. Trebuie intervenit rapid.

Reporter: Se poate interveni şi printr-un proiect de lege, în cazul în care nu ajungeţi la guvernare.

Traian Băsescu: Sunt mai multe variante. În primul rând, trebuie reforma curriculară. La noi încă s-a păstrat sistemul de dinainte de Revoluţie, în care dascălul vine, îţi umple tabla cu formule, tu scrii, ţi-au luat notiţe, te duci acasă şi copilul trebuie să le înveţe ca un papagal. Nu e acel sistem participativ de predare, care ajută copiii să înţeleagă. Aşa ei memorează, fără să înţeleagă mare lucru din ce li se predă. Dincoace, la situaţia abandonului şcolar în creştere, paradoxal. Copiii care abandonează şcoala provin din familii sărace. Copiii acestor familii nu fac, prin abandonul şcolii, decât să perpetueze sărăcia la generaţiile următoare. Atunci cred că, pe de o parte, trebuie mărite sumele care înseamnă alocaţie pentru copii şi ajutoare pentru familiile sărace, iar pe de altă parte să nu se dea aceste ajutoare şi alocaţii mărite decât condiţionat de prezenţa la şcoală a copiilor. Altfel, multe din aceste alocaţii şi ajutoare se prăpădesc în cârciuma satului. Odată recunoscută problema şi cauza, putem să luăm măsuri. Totul e să avem curaj, să o recunoaştem. Să le spunem şi românilor care sacrifică copiii, ducând banii la cârciumă, în loc să-i sprijine, să meargă la şcoală, că sunt responsabili. Noi ne-am obişnuit să nu avem curaj să le spunem cetăţenilor români că au şi ei responsabilităţi, nu numai drepturi. Trebuie spuse cinstit lucrurile ăstea. De bună seamă nu punem niciun semn de întrebare asupra priorităţii utilizării banilor europeni, cu dezvoltarea infrastructurilor rutiere, dar şi a infrastructurii agricole. La infrastructuri rutiere e clar. Oricine e un mare ministru al transporturilor pentru că ne spune că ne trebuie autostrăzi, ne trebuie reabilitate căile ferate, ne trebuie aeroporturi modernizate, lucruri care s-au mai făcut în ultimul timp, dar uitaţi-vă la ce ne duce lipsa de educaţie. Degeaba avem autostrăzi, se dau cap în cap cu maşinile pe autostrada Soarelui. Avem o problemă de educaţie. Inclusiv accidentele ţin şi de faptul că nu înţelegem că trebuie respectate legile, regulile, inclusiv în trafic. Uiţi-vă în Bucureşti şi vă veţi dumiri imediat, că tot educaţia ne aduce aici. Un program sever de reîmpăduriri. Sunt câteva din priorităţile pe care le avem. Aş putea face o listă mult mai lungă, dar programul de reîmpăduriri este vital de asemenea. Aş vrea să menţionez, la partea de infrastructuri, trebuie să ţinem cont că încălzirea globală nu e o poveste. Am văzut-o şi anul acesta, am văzut-o şi acum doi ani, temperaturile excesiv de ridicate din timpul verii şi aproape trecerea de la vară la iarnă, fără la prea mari perioade de tranziţie. Cam rămânem cu două anotimuri. Dar ca să nu fim nefericiţi peste vreo 15-20 de ani, că datorită încălzirii şi a secetei nu mai avem producţie agricolă, trebuie să luăm măsuri acum. Mă gândesc la o infrastructură pentru agricultură, cum ar fi canalul Dunăre-Bucureşti, pentru care mai trebuiesc 1,1 miliarde de euro să fie finalizat. S-ar ridica 100.00 de hectare. Canalul Siret-Bărăgan, pentru care trebuiesc 3,2 miliarde pentru a fi finalizat, ar ridica 500.000 de hectare de terenuri. Uitaţi-vă în partea de sud a ţării, în Oltenia. A început un proces de deşertificare destul de accelerat. Avem toate semnalele că trebuie să investim şi în infrastructura pentru agricultură.

Reporter: Dumneavoastră v-aţi cumpărat nişte terenuri. Cum merge treaba?

Traian Băsescu: Merge bine, îşi acoperă cheltuielile cu rambursarea creditului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.