Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat vineri că negocierile dintre UE şi Statele Unite pentru acordul de comerţ liber vor fi probabil blocate în urma victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a criticat iniţiativele de deschidere a pieţelor, precum acordul Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), în timpul campaniei sale electorale.

”Cu noul preşedinte ales nu ştim ce se va întâmpla. Există motive puternice de a crede că va exista o pauză în negocierile pentru TTIP, care ar putea să nu fie o prioritate pentru noua administraţie”, a declarat Malmstrom la Bruxelles.

Reprezentanţii UE şi ai Statelor Unite au lucrat timp de trei ani la un acord de extindere a relaţiilor economice, prin eliminarea tarifelor pentru bunuri, dezvoltarea pieţelor serviciilor, deschiderea achiziţiilor publice şi susţinerea cooperării în domeniul reglementărilor.

Obama şi liderii europeni, între care cancelarul german Angela Merkel, au afirmat că TTIP este o prioritate.

Ambele părţi au organizat 15 runde de discuţii, din 2013, iar ultima a avut loc în octombrie, la New York.

Malmstrom a mai spus vineri că probabil nu ar avea sens să fie organizate noi runde de negocieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.