Halkawt Mustafa, regizorul filmului ”El Clasico”, propunerea Irakului pentru o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că are un ”sentiment bun” legat de şansele ca filmul său să se regăsească pe lista nominalizărilor la premiile Academiei de Film Americane, şi că lucrează deja la scenariul pentru continuarea lungmetrajului, care va fi coprodus de Sony Pictures.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezent la proiecţia filmului său care a deschis HipTrip Film Festival 2016, ce are loc la Cinema Union şi Cinemateca Eforie din Bucureşti până duminică, regizorul a vorbit despre pregătirea acestui lungmetraj, dar şi despre proiectele viitoare.

”Este uimitor”, a spus regizorul Halkawt Mustafa despre faptul că filmul său este propunerea Irakului pentru o nominalizare la Oscarul străin. ”Filmul a fost proiectat în peste 50 de ţări şi asta îmi dă un sentiment bun. Sper să ajungă pe lista nominalizărilor. Vom vedea ce se întâmplă”, a mai afirmat el. 

Regizorul stabilit în Norvegia a primit deja o propunere din partea Sony Pictures pentru a realiza o continuare. ”Lucrăm deja la scenariu, am discutat cu cei de la Sony Pictures care au propus «El Clasico 2», dar o să mai dureze 3 - 4 ani până când o să fie lansat. O să fie o coproducţie Norvegia, prin Hene Films, şi Statele Unite şi va fi mai scump”, a mai declarat regizorul pentru News.ro.

”El Clasico”, cel de-al doilea lungmetraj de ficţiune realizat de Mustafa, spune povestea a doi fraţi care suferă de nanism şi încercarea lor de a face lucruri măreţe. Cel mai mare, Shirwan (Dana Ahmed), este suporter înfocat al echipei FC Barcelona, iar Alan (Wrya Ahmed), al echipei Real Madrid. Filmul urmăreşte aventura celor doi care reuşesc să ajungă în capitala Spaniei pentru un ”El clasico”.

Wrya Ahmed l-a întâlnit pe Cristiano Ronaldo în realitate, cu ocazia filmărilor, şi îl va întâlni şi în luna noiembrie, când ”El Clasico” va avea premiera în Spania, a mai povestit regizorul.

Despre starul Real Madrid cineastul spune că nu este deloc asemănător cu ce se vede pe micile ecrane. ”La televizor nu-ţi place Cristiano Ronaldo, dar în realitate este foarte agreabil”, a mărturisit el.

Mare parte din scenariu este bazat pe realitate, totuşi, povestea de dragoste dintre Alan şi Gona a început ca o ficţiune şi s-a transformat, pe parcurs în ”ceva mai mult”, după cum a povestit regizorul, şi a durat un timp până când el a depăşit situaţia.

Despre lucrul cu cei doi actori amatori, Mustafa spune: ”A fost foarte dificil, pentru că ei nu aveau idee despre ce înseamnă un film şi nu fuseseră vreodată într-un cinematograf şi nici în faţa camerei de filmat. Trăiesc într-un sat mic, cu aproximativ 350 de locuitori. I-am ales după ce i-am cunoscut printr-o organizaţie şi mi s-a părut foarte original să fac un film cu ei. Am locuit cu ei un an şi asta m-a ajutat să înţeleg cum gândesc, la ce visează, ce le place”.

O zi trăită alături de cei doi fraţi, Wrya şi Dana Ahmed, a fost pentru Halkawt Mustafa distractivă. ”Când nu eram la filmări, pentru că atunci erau foarte mulţi oameni şi aveam de lucru, ne distram destul de mult. După două săptămâni de filmări, fratele mai mare mi-a spus că vrea să se ducă acasă pentru că obosise şi nu mai voia să fie actor. Noi cheltuisem aproape 1 milion de dolari şi el se săturase”, a povestit amuzat Mustafa.

Bugetul pentru ”El Clasico” a fost de 2,1 milioane de dolari, iar filmările pentru acest lungmetraj au durat 60 de zile, dintre care două săptămâni au fost petrecute în Bagdad, unde echipa de filmare s-a bucurat de sprijinul forţelor speciale, iar cinci zile, în Madrid. ”În Bagdad a fost foarte riscant. Mereu te aştepţi să cadă o bombă. Nu mai am de gând să mai fac asta vreodată”, a spus regizorul despre filmările din capitala Irakului.

Regizorul Halkawt Mustafa pregăteşte în prezent un proiect special pentru Netflix. ”Avem o întâlnire săptămâna viitoare, dar până nu semnăm contractul nu pot să dau detalii”, a spus el.

”El Clasico” a fost dublu premiat la festivalul Tribeca de anul acesta - o menţiune specială (International Narrative Feature) şi premiul pentru imagine (Best Cinematography in an International Narrative Feature).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.