Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, unde au fost aduse şi corturi, în condiţiile în care manifestanţii în favoarea unirii României cu Republica Moldova şi-au anunţat intenţia de a sta în piaţă până când vor fi chemaţi la discuţii de premierul Dacian Cioloş. Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" cere premierului Dacian Cioloş şi liderilor PSD, PNL, PMP, ALDE şi USR să îşi asume unirea ca proiect de ţară, termenul fiind duminică, ora 14.00. Aproximativ 2.500 de oameni au participat, sâmbătă, la marşul „Luptă pentru Basarabia”, în timpul căruia au avut loc incidente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 23:04 - Unioniştii se pregătesc pentru o noapte petrecută în Piaţa Universităţii, în corturi

Militanţii unionişti se pregătesc să înopteze în Piaţa Universităţii, în cele circa 50 de corturi care au fost amplasate, urmând ca manifestaţia să fie reluată duminică dimineaţă, liderul Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012”, George Simion estimând la 200 numărul celor care vor dormi în piaţă.

La ora transmiterii acestei ştiri, un grup de aproximativ 30-40 de manifestanţi continuă să scandeze sloganuri prounioniste, în timp ce ceilalţi se pregătesc pentru noaptea pe care o vor petrece în corturi. Majoritatea bucureştenilor care veniseră să-şi arate susţinerea s-au retras din piaţă.

Organizatorii le-au cerut participanţilor să încheie manifestaţia la ora 23.00 pentru a se odihni pentru reluarea ei duminică dimineaţa până când vor fi primiţi de către premierul Dacian Cioloş. De asemenea, li s-a cerut să nu consume băuturi alcoolice în zona protestului. Organizatorii continuă să le aducă manifestanţilor ceai cald şi pături pentru a rezista frigului de peste noapte.

”Suntem pregătiţi să stăm în piaţă şi până pe 1 decembrie, până ce vom discuta cu premierul şi liderii partidelor politice”, a declarat pentru News.ro George Simion, el precizând că de la bun început a fost intenţia ”Acţiunii 2012” să stea în stradă până când vor fi ascultaţi de către decidenţii politici de la Bucureşti.

UPDATE 20:10 - Unioniştii cer premierului şi liderilor partidelor să îşi asume unirea cu Republica Moldova ca proiect de ţară până duminică la ora 14.00

Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" cere premierului Dacian Cioloş şi liderilor PSD, PNL, PMP, ALDE şi USR să îşi asume unirea ca proiect de ţară, termenul fiind duminică, ora 14.00.

"Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional", anunţă unioniştii.

„Ne-am săturat ca Unirea să fie tratată demagogic şi să fie folosită în campaniile electorale. Vrem fapte, nu vorbe! În Republica Moldova va avea loc un referendum pentru Unire în anul 2018 şi viitorul Parlament al României trebuie să vină în întâmpinarea acestei consultări publice prin adoptarea Declaraţiei pentru Unire”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Unioniştii afirmă că 20.000 de oameni au ieşit sâmbătă în stradă la marşul „Luptă pentru Basarabia” pentru a cere ca Unirea să fie proiectul de ţară al României şi îi cheamă pe bucureşteni pentru a se alătura baricadei pentru Unire.

UPDATE 20:00 - Ministrul de Interne cere şefului Jandarmeriei raport complet despre incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, cere şefului Jandarmeriei Române un raport complet despre incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei care au dus la ridicarea a cinci participanţi şi spune că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor.

“Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ioan-Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi”, potrivit MAI.

Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei care are loc sâmbătă seara în Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă, a precizat Ministerul Afacerilor Interne. 

La marşul organizat sâmbătă de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pe traseul Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, au participat aproximativ 2.500 de oameni, printre care s-au aflat şi politicieni precum Eugen Tomac (PMP), Clotilde Armand (USR) sau Codrin Ştefănescu (PSD). 

Majoritatea celor prezenţi în Piaţa Universităţii sunt tineri, care scandează "Fără violenţă" şi "Bucureşti, unde eşti?".

Mitingul organizat iniţial de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" în Piaţa Victoriei s-a încheiat fără alte incidente, o parte a manifestanţilor adunându-se în Piaţa Universităţii, unde deja se afla liderul unioniştilor, George Simion, care cheamă oamenii la manifestaţie. 

George Simion, care a fost ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei şi dus la secţia de poliţie, unde a fost amendat, susţine că a fost agresat şi că i-au fost rupte hainele, imputându-i-se că a forţat cordonul de jandarmi.

El a lansat un apel, folosind o portavoce, chemându-i pe bucureşteni să ceară unirea alături de cei aproximativ 200 de oameni aflaţi deja în Piaţa Universităţii şi a avertizat că demonstranţii nu vor pleca până nu vor fi invitaţi la o discuţie cu premierul Dacian Cioloş.

"Stăm aici până ne primeşte premierul Cioloş", a strigat George Simion. 

De altfel, din momentul reţinerii sale, el a lansat mai multe apeluri pe Facebook cerând susţinătorilor unirii să meargă la Universitate.

Întrebat dacă are autorizaţie pentru această acţiune, el a spus că nu este nevoie, pentru că Piaţa Universităţii este locul în care românii şi-au câştigat libertatea.

Cinci manifestanţi au fost ridicaţi, sâmbătă, de jandarmi din Piaţa Victoriei, unde au avut loc mai multe incidente violente între forţele de ordine şi participanţi la marşul "Luptă pentru Basarabia” organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012. La marş au participat câteva mii de oameni, printre care s-au aflat şi politicieni precum Eugen Tomac (PMP), Clotilde Armand (USR) sau Codrin Ştefănescu (PSD). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.