Agenţia Europeană pentru Securitate în Aviaţie (EASA) a decis ridicarea restricţiei temporare de zbor impusă pe 2 iunie 2016 elicopterelor de tip Super Puma EC 225 LP şi AS 332 L2 produse de Airbus Helicopters, ca urmare a accidentului din 29 aprilie, petrecut în Norvegia, în care a fost implicat un aparat tip EC 225 LP, informează un comunicat al companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia de a permite acestor tipuri de elicoptere să reia zborurile a fost posibilă ca urmare a adoptării unor măsuri de protecţie stringente cum sunt: eliminarea unui tip specific (tip A) de treaptă a doua de reducţie, tip planetară cu sateliţi, din cutia de transmisie principală implicată în accident şi înlocuirea cu un alt tip (tip B), a cărui a limită de viaţă sigură a fost demonstrată; un factor de siguranţă suplimentar adăugat fiabilităţii demonstrate a acestei trepte de reducţie de tip B constă în  reducerea la jumătate a timpului operaţional până la înlocuire; verificarea zilnică sau după 10 ore de zbor a detectoarelor de particule metalice  şi la fiecare 10 ore de zbor a filtrelor de ulei, pe baza unor criterii stringente.

Toate cutiile de viteze care au suferit evenimente neobişnuite vor fi retrase. Evenimente neobişnuite includ evenimente externe care pot provoca şocuri la nivelul cutiei de viteze, pagube care însă nu sunt vizibile.

EASA a monitorizat cu atenţie diagnozele şi testele care au fost făcute pe elicopterele Airbus Helicopters, iar compania continuă să ofere întregul suport investigaţiei derulate de Biroul norvegian de Investigare a Accidentului (AIBN).

EASA va monitoriza cu atenţie măsurile de conformare luate de către producătorul de elicoptere şi de către operatori după întoarcerea în serviciu, precum şi informaţiile de natură operaţională. 

Decizia de suspendare a zborurilor elicopterelor Super Puma la nivelul Uniunii Europene fusese luată după ce, în 29 aprilie, 13 persoane care reveneau de la o platformă petrolieră şi-au pierdut viaţa într-un accident de elicopter în Norvegia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.