Peste 1.500 de persoane aşteaptă la rând, pe o ploaie torenţială, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cursul dimineţii fiind aduse cu avionul la Iaşi, din Cipru, şi moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rândul pelerinilor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi se întinde, miercuri după-amiază, pe o lungime de 400 de metri, iar potrivit estimărilor organizatorilor 1.500 de persoane aşteaptă să se închine la racla cu sfintele moaşte.

Afluxul de pelerini este mai redus faţă de alţi ani, în condiţiile în care la Iaşi plouă torenţial de două zile. Timpul de aşteptare pentru cei care doresc să se închine la raclă este de aproximativ o oră şi jumătate.

În cursul dimineţii de miercuri, au fost aduse la Iaşi, cu avionul, din Cipru, şi moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, acestea fiind aşezate lângă moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul amenajat în curtea catedralei ieşene.

În cele trei zile de pelerinaj, peste 25 de persoane au necesitat îngrijiri medicale la punctul de prim-ajutor din curtea Mitropoliei, în timp ce alte cinci persoane au fost transportate la spital cu diverse afecţiuni.

Forţele de ordine au dat cinci amenzi, în valoare totală de 2.000 de lei, pentru cerşetorie şi tulburarea liniştii publice.

În cursul serii de miercuri, va avea loc pelerinajul intitulat "Calea Sfinţilor”, racla cu sfintele moaşte urmând să fie purtată pe umeri de către preoţi pe străzile din centrul municipiului.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor rămâne depuse în baldachinul din curtea catedralei din Iaşi până duminică.

Pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces către Catedrala Mitropolitană.

Sfânta Liturghie este programată vineri, 14 octombrie şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care stau noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte li se oferă de către autorităţi, dar şi de către reprezentanţii Mitropoliei, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.